Välj en sida

Året närmar sig sitt slut. Själv sitter jag och njuter (njuter!) så mycket jag hinner av Rise of the Tomb Raider på kvällarna. Crystal Dynamics äventyrsepos har varit en positiv överraskning för mig på alla sätt.

När man tar en snabb titt på 2015 kan det framstå som ett av de bästa spelåren någonsin med releaser som Bloodborne, The Witcher III: Wild Hunt, Halo 5: Guardians, Fallout 4, en rad remasters av fantastiska spel, Just Cause 3, Forza Motorsport 6, Super Mario Maker, Splatoon, Star Wars Battlefront, nyss nämnda Rise of the Tomb Raider och givetvis en mängd uppföljare till de årliga spelserierna.

Jag har förstås inte spelat allt som släppts under året men kan glatt konstatera att det har varit ett bra spelår. Utan tvekan. Någon undrar om det rent av har varit ett av de bästa någonsin? Kanske ett av dem, ja. Men inte det bästa.

Minns 2007. Det var ett spelår som så här i efterhand framstår som närmast epokskapande. Då släpptes nämligen Mass Effect, Super Mario Galaxy, Halo 3, Half-Life: The Orange Box, BioShock, Uncharted: Drake’s Fortune, Assassin’s Creed, Colin McRae: Dirt och Crysis. Dessutom kom det första Call of Duty: Modern Warfare, som sedan dess etablerat en ny form av FPS i moderna miljöer efter åratal av andra världskriget som skådeplats.

Att så många nya varumärken, som dessutom etableras som mångåriga framgångar, släpps under ett och samma år är ovanligt. Halo 3 anses av många vara det bästa Halo-spelet någonsin. Jag instämmer i detta, även om det första Halo alltid kommer att vara speciellt för den nya mark det bröt där och då.

Super Mario Galaxy tog Nintendos största karaktär in i en ny era på Wii och lade grunden för Super Mario Galaxy 2, som av många anses som det bästa Mario-spelet någonsin.

Mass Effect var en början på en storslagen trilogi som kommer få en fortsättning på de nya konsolerna. Uncharted var en fantastisk frisk fläkt i ett i övrigt ganska dystopiskt spelutbud. Det fjärde (och sista) spelet i serien släpps nästa år. BioShock inledde en trilogi av fristående spel som nådde sitt crescendo i mästerliga BioShock Infinite 2013. Och Assassin’s Creed blev så framgångsrikt att Ubisoft beslöt göra det till en årlig serie. Hittills har det släppts över 20 uppföljare och spin-offs.

Även om 2015 har varit ett bra spelår kommer det inte riktigt i närheten av 2007. Året då vi såg varumärken födas, varumärken som sedan blev till några av spelhistoriens mest framgångsrika spelserier.

Nates äventyr började 2007.
(Visited 22 times, 1 visits today)