Halo 5: Guardians toppar den brittiska topplistan efter sin första vecka på marknaden. Det är ett av blott två spel på topplistan som är formatexklusiva, övriga är multiformatstitlar.

Men det är långt ifrån den bästa starten ett nytt Halo har fått i Storbritannien.  Tittar vi bakåt i tiden kan vi konstatera att det sålt knappt hälften av vad Halo 4 mäktade med under sin första vecka och ännu mindre i jämförelse med Halo 3 och Halo: Reach.

Nu kan man visserligen invända att dessa spel släpptes till en konsol med en mycket större användarbas. Men Halo 3 lanserades faktiskt under buller och bång blott två år in i livscykeln för Xbox 360 (2007), alltså samma tidsperiod inom vilken Halo 5 lanseras till Xbox One. Och tanken med Halo är att det ska sälja konsoler.

Mycket har hänt sedan Halo blev en dundersuccé till Xbox i början av 2000-talet. Utbudet av FPS till konsol var då i princip obefintligt. I dag är Call of Duty en av världens största spelvarumärken. Halo har dessutom Destiny, Fallout, Far Cry och en rad andra shooters att tampas med. Det är helt enkelt inte självklart att välja just Halo längre, och det finns en risk för att Halo 5 kommer att bekräfta detta med större emfas än vad Microsoft kunnat föreställa sig.

Själv är jag bara halvvägs in i kampanjen än så länge. I normala fall brukar jag sträckspela varje nytt Halo, men så har det inte varit den här gången. Jag känner helt enkelt inte det där begäret.

Kanske är allt detta ett tecken på att spelet har förlorat sin särställning. Det borde i så fall vara en varningssignal av nåde för Microsoft.

Topplistan i UK vecka 44 (alla format) 
01. Halo 5: Guardians
02. Assassin’s Creed: Syndicate
03. FIFA 16
04. WWE 2K16
05. Minecraft: Story Mode
06. GTA V
07. Uncharted: The Nathan Drake Collection
08. Watch Dogs
09. Lego Dimensions
10. Lego Jurassic World
(Visited 43 times, 1 visits today)