Året går mot sitt slut. Det betyder att internet fylls av listor av olika slag som börjar med ”Årets…”. Andra har gjort listor på årets största teknikfloppar och då vill jag inte vara sämre.

Utan inbördes ranking:

Blackberry Passport
Bryr sig någon annan än obskyra amerikaner om Blackberry nuförtiden? Nej. Men företaget existerar fortfarande och envisas precis som tidigare med att släppa telefoner med ett vanligt tangentbord. Blackberry Passport vill se ut som en modern smarttelefon. Men den är nästan fyrkantig, hiskeligt ful och opraktisk.

Smarta klockor
2014 var året då de smarta klockorna släpptes på allvar. En rad företag, däribland Samsung och Sony, släppte dyra smartklockor med massor av funktioner – och så dåliga gränssnitt att de knappt går att använda. Det påminner lite om när de första smart-TV-apparaterna kom.

PlayStation TV
Marknadne svämmar över av streamingprodukter, så det är lite knepigt att förstå hur Sony tänkte här. PS TV är i praktiken en streamingbox utan de tjänster som konkurrenterna har – Netflix, YouTube m.m. – och med funktioner som delvis täcks av andra produkter, däribland Sonys egna. PS TV fyller därmed inget tomrum. Att spela PS Vita-spel på TV:n är ingen storsäljande idé (lika lite som Nintendos Game Boy Player var det en gång i tiden). Särskilt som Sony har sett till att det knappt släpps några spel till PS Vita ändå.

Amazon Fire Phone
Det är många som vill dra nytta av den osläckliga törsten efter smarttelefoner. Amazon beslöt att lansera sin egen modell, Fire Phone. Det är inte lätt att slå sig in som ny aktör på en så oerhört konkurrensutsatt marknad. En telefon med fyra (!) kameror för 3D-effekt trodde Amazon tydligen skulle locka över kunder. Men en tung telefon med sämre skärm och batteritid än konkurrenterna imponerade på få. Att 199 dollar blev till gratis om man tecknar abonnemang tyder på att intresset för telefonen varit minst sagt svalt. ”Antik” blev Techradars omdöme om Fire Phone.

PlayStation Camera
Sony har aldrig gjort någon stor grej av sin kamera till PS4. Den bundlades aldrig med konsolen och särskilt mycket reklam för den har de inte gjort. Eftersom kameran hamnat i skuggan har inga utvecklare brytt sig om att använda den särskilt mycket i sina spel. PS Camera har blivit ett tämligen meningslöst tillbehör. Frågan är varför Sony ens brydde sig om att utveckla den om de aldrig tänkte göra mer av den än så här.

Apples bendgate
I mitt tycke fattade Apple flera bra beslut när de utvecklade nya Iphone 6. För första gången sedan den första Iphonen släppte Apple en snygg telefon. Men säg den lycka som varar för evigt. Den nya tunna designen visade sig innebära vissa problem. Som att telefonen faktiskt går att böja. Apple tillbakavisade detta som ett stort problem, men bevis finns för att vissa telefoner faktiskt går att böja.

Peak tablet?
Surfplattan var årets julklapp 2013. Inte saftcentrifugen. För första gången såldes det fler surfplattor än datorer i Sverige. I år ser det ut att plana ut betänkligt. I USA växte tabletmarknaden med över 50 procent från 2012 till 2013. Hittills i år har den växt med 7 procent. Möjligen kannibaliserar s.k. phablets på tabletmarknaden. Nu har ju till och med Apple släppt en telefon med anständigt stor skärm.

Kinect 2.0
Den nya Kinectkameran, så avancerad att den enligt Microsoft kan se blodet strömma genom kroppen, skulle sälja Xbox One till världen. Den blev tvärtom ett riktigt sänke. Kameran drev upp priset på konsolen till 499 dollar och när PS4 gav Xbox One stryk på alla marknader i månad efter månad fick till slut Microsoft nog. Från att i den ursprungliga visionen ha varit obligatorisk för att över huvud taget kunna starta konsolen är Kinect nu bortplockad och säljs separat. Ingen köper den. Däremot lyckades Xbox One utan Kinect för första gången under 2014 slå PS4 i USA i november.

(Visited 122 times, 1 visits today)