Microsoft har beslutat lansera Xbox One i Kina i september sedan den kinesiska regeringen tagit bort förbudet mot försäljning av spelkonsoler. De har inlett ett samarbete med BesTV, som säljer elektronik och har rättigheter till stora TV-evenemang.

Microsoft har släppt en film som förklarar varför Xbox One är så bra och varför alla kineser, gammal som ung, kommer att vilja ha den. Personligen tror jag på ytterst begränsade framgångar för Xbox One i Kina, men det är ju roligt att de försöker.

Kina har en halv miljard spelare, men att locka över dessa till att bli konsolspelare är inte en helt enkel uppgift. I Kina spelar man på PC, och givetvis sina mobiltelefoner och paddor. Steget till att köpa en dyr spelkonsol och sedan lägga ut flera hundra kronor per spel är väldigt långt.

Microsoft bör ha, och har säkert, väldigt återhållsamma förväntningar på lanseringen. Det ska dock bli spännande att se om de i framtiden kan snickra ihop exklusiva tjänster och lösningar som riktas enbart till kineser.

En annan fundering är hur Microsoft har tänkt sig att Kinect ska fungera. Det talas ju inte ett språk i Kina utan många. Nu är nog inte tanken att Xbox Ones målgrupp ska vara minoritetsfolk i Guizhouprovinsen, men även om vi tar de av västerlänningar välkända storstäderna Shanghai och Beijing, och kanske Guangzhou, uppstår språkproblem.

Beijingdialekt och Shanghaidialekt är inte desamma. Och i Guangzhou pratar man i hög grad kantonesiska, vilket är ett eget språk. Förstår Kinect ens kinesiska? Om ja, kan den tillgodogöra sig kommandon trots de stora dialektala skillnaderna?

Svaret är förmodligen: Nej och nej. Kineserna lär få prata engelska med sin Kinect.

(Visited 39 times, 1 visits today)