Välj en sida

Sony och Panasonic har presenterat ett nytt lagringsformat som bräcker Blu-ray (BD) många gånger om – Archival Disc (AD). Det ska lanseras sommaren 2015, är tanken.

Kapaciteten är på 300GB, men Sony och Panasonic siktar på att en skiva ska kunna rymma 1TB i framtiden. Enligt Sony har efterfrågan på lagringskapacitet ökat markant på senare tid, bland annat inom filmindustrin.

Innan vi skriker i frustration över att ännu ett format nu ska ut på marknaden bör konstateras att inget egentligen tyder på att Archival Disc är tänkt att ersätta Blu-ray som filmformat. Det vi hittills får höra handlar mer om en produkt som på ett säkert sätt kan lagra stora mängder data över lång tid.

Det mesta tyder snarare på att Blu-ray blir det sista fysiska filmformatet. I takt med att streamingtjänsterna vinner alltmer mark hos casualanvändarna har behovet av film på skiva minskat. Blu-ray har inte ens lyckats ta över tronen efter DVD – nu får det se sig utkonkurrerat av streaming i stället.

Intresset för att lansera ett helt nytt filmformat efter Blu-ray torde således vara begränsat. Eller obefintligt. Kampen mellan Blu-ray och HD DVD avgjordes för sex år sedan. Vi som vill se film i HD har redan köpt en Blu-ray-spelare och skaffat oss en samling BD-filmer med stöd för 3D. Visst är det så film ska upplevas – högupplöst med bra ljud.

Men om vi ska förmås uppgradera ännu en gång måste det finnas väldigt goda skäl till det. Det måste kännas mödan värt. Jag har vissa filmer på VHS, DVD, HD DVD och Blu-ray! Det känns inte helt lockande att köpa ännu en version. Särskilt inte när de bättre BD-utgåvorna kostar en bit över 200 kr. Vi är nog de sista entusiasterna som är beredda att betala det priset.

(Visited 41 times, 1 visits today)