Den avslöjade massövervakningen som bedrivs av underrättelsetjänster som amerikanska NSA, brittiska GCHQ och svenska FRA omfattar inte bara våra smarttelefoner, epostkonton och allt vi företar oss online med våra datorer och surfplattor.

NSA har även tillgång till våra onlinespelnätverk, skriver The Guardian och hänvisar till dokument läckta av Edward Snowden:

”The agencies, the documents show, have built mass-collection capabilities against the Xbox Live console network, which boasts more than 48 million players. … Given that gaming consoles often include voice headsets, video cameras, and other identifiers, the potential for joining together biometric information with activities was also an exciting one. … The operations raise concerns about the privacy of gamers. It is unclear how the agencies accessed their data, or how many communications were collected. Nor is it clear how the NSA ensured that it was not monitoring innocent Americans whose identity and nationality may have been concealed behind their virtual avatar.”

Exakt vilket intresse amerikansk underrättelsetjänst skulle ha av att avlyssna skrikande tonåringar på Xbox Live eller av WoW-spelares fantasivärld är en öppen fråga. Sannolikt är det ett symptom på ett kontrollbehov hos NSA – en vilja att veta allt om alla – än någonting annat. Endast så kan myndigheten rimligen motivera att den även loggar flera miljarder positionsuppgifter från helt vanliga människor världen runt varje dag.

Microsoft, som så sent som i går gick i bräschen för en reglering och begränsning av statens massövervakning, blir samma dag påkommet med ha 48 miljoner potentiellt avlyssnade Xbox Live-användare. Svaret kom ganska omgående. Microsoft låter meddela att de implementerar nya säkerhetsåtgärder för att stilla användarnas oro. Inget av detta lär däremot hindra NSA från att spana om de vill det.

Och så undrar vissa varför somliga av oss inte är heltända på idén med en intelligent kamera i vardagsrummet…

(Visited 24 times, 1 visits today)