Xbox Live har varit en kassako för Microsoft. Det har vi kunnat se varje gång företaget redovisat sina kvartalsrapporter. Sony valde att låta sina kunder spela gratis, vilket var ett populärt beslut men knappast gav något klirr i kassan.

Sedan introducerades PlayStation Plus, ett slags lyxversion av PlayStation Network för betalande kunder. Bakom betalväggen har Sony erbjudit bland annat gratis spel. Under 2012 gav PS Plus 140 miljoner dollar i intäkter. Samtidigt drog Microsoft in 1,25 miljarder dollar på Xbox Live. Nästan tio gånger mer.

Det är därför inte så överraskande att Sony valt att lägga allt onlinespel på PlayStation 4 bakom en betalvägg. Analysföretaget IHS Electronics and Media beräknar att Sony kommer att tjäna 1,2 miljarder dollar per år på PS Plus-abonnemang framöver. Det är välkomna slantar för ett företag som fortfarande visar röda siffror och som verkligen inte har råd att göra det längre.

Sedan tjänsten drog igång 2002 har Microsoft tjänat 4,7 miljarder dollar på Xbox Live. 1,25 av dessa bara under 2012, alltså. Det är inte konstigt att Sony har tänkt om.

Med PS4 har Sony tagit det ena kloka beslutet efter det andra för att äntligen börja tjäna pengar igen. PlayStation 3 var en förlustaffär utan dess like. Nu är målet att börja casha in igen. Och om PS Plus blir en bra tjänst på PS4, kommer kunderna att betala med glädje.

(Visited 40 times, 1 visits today)