Välj en sida

Lagom till 100-årsminnet av Titanics undergång började SVT att sända en ny miniserie om fartygets första och sista resa.

Serien i fyra delar är gjord av Julian Fellowes, mannen bakom den uppmärksammade serien Downton Abbey (också den sänd i SVT). Vi skulle få följa en mängd olika karaktärer i olika delar av fartyget – från besättning till andraklasspassagerare. Kanske skulle vi få träffa på karaktärer av kött och blod och få det i en tekniskt kompetent och historiskt korrekt inramning. Tyvärr blev det inte så.

Minns ni Fabrizio från James Camerons storfilm Titanic? Ni vet han som hoppade ombord tillsammans med Leonardo DiCaprios karaktär Jack och sade att han skulle åka till Amerika och bli miljonär men som i själva verket fick en av fartygets stora skorstenar över sig? En Telegraph-recensent beskriver Fellowes Titanic som ”fylld av Fabrizios”. Det fångar ett problem med serien. Den blir helt enkelt aldrig intressant eller engagerande eftersom karaktärerna är så platta och ointressanta.

Vilket får sägas vara ett grundläggande misstag i en serie som, likt Downton Abbey, bygger på dialog. Det är ju tänkt att karaktärerna ska hålla oss fast vid TV:n (ty inte är det de magra specialeffekterna). Detta är bitvis rent av sämre än miniserien från 1996, som åtminstone hade vissa charmiga inslag även om helheten var dassig.

Och när man börjar sakna karaktärerna från Camerons ganska fåniga kärlekshistoria måste serien kallas ett misslyckande.

(Visited 19 times, 1 visits today)