Nintendo har redovisat sin senaste kvartalsrapport. Även om det är intressant med siffror på hur Switch har sålt sedan sist var det nog en enda mening om uppföljaren till Switch som var mest intressant.

Vi börjar ändå med Switch. Under årets tre första månader skeppades 1,96 miljoner konsoler och 35,72 miljoner spel vilket gör att Switch landat på lite drygt 141 miljoner sålda enheter och 1,23 miljarder spel (!) efter sju år på marknaden. Under hela räkenskapsåret sålde Nintendo 15,7 miljoner Switchkonsoler, vilket är fortsatt starkt. Men det sker nu en betydande avmattning i försäljningen med en minskning med 1,1 miljoner jämfört med samma kvartal 2023. Det gäller även spelförsäljningen.

Av totalt 141 miljoner sålda Switch utgörs bara 23 miljoner Switch Lite. Det är en liten andel och visar att de allra flesta som köper en Switch även vill kunna spela på TV:n. Målet för räkenskapsåret fram till 31 mars 2025 är att sälja ytterligare 13,5 miljoner konsoler, vilket skulle göra Switch till världens bäst sålda spelkonsol någonsin.

Så till Switch 2. Alla rykten pekar i riktningen att det blir en försiktig utveckling av Switch-konceptet, vilket verkar rimligt. Nintendo ska hålla en Nintendo Direct i juni men där ska de prata om spelen som släpps under andra halvåret, inte om Switch 2.

Däremot ser vi ovan att Nintendo nu för första gången säger att den nya konsolen kommer utannonseras under detta räkenskapsår. Inom de kommande 10 månaderna ska vi alltså få se uppföljaren till Switch. Detta ger Nintendo gott om spelrum att välja tidpunkt för avtäckningen. I en intervju beskriver Nintendo-chefen Furukawa nästa konsol som en ”Switch next model”, vilket väl ger en tydlig hint om ungefär vad vi har att vänta oss.

I en intervju beskriver Nintendo-chefen Furukawa nästa konsol som en ”Switch next model”.

Det skulle kunna bli i januari med en lansering i mars, precis som förra gången. Det var en ovanlig tid för en konsollansering men fungerade alldeles utmärkt. Jag skulle tro att Nintendo väljer att behålla namnet Switch och att uppföljaren bygger på samma hybridkoncept men med några förändringar.

Det ryktas att konsolen kommer ha liknande Joy-Cons men att de fästs med magneter, att den blir bakåtkompatibel med alla Switch-spel och får en LCD-skärm.

Vi behöver inte vänta så värst länge till nu.

(Visited 66 times, 1 visits today)