Blu-ray skulle ersätta DVD, var det tänkt. Försäljningen har inte riktigt levt upp till förväntningarna, och över 15 år senare är det snarare Blu-ray som är på väg att ersättas av strömningstjänster. Vissa som erbjuder 4K-upplösning.

Men bolagen bakom Blu-ray ger inte upp så lätt. 4K UHD är senaste påfundet, och det är vad det låter som. Blu-ray-filmer i 4K-upplösning med det påhittade namnet ”Ultra HD” för att det ska låta… coolt?

Att gå från VHS till DVD var inte bara en resa från flimmer till bra bildkvalitet utan också ett stort steg i bekvämlighet. Bara att slippa spola tillbaka en film var ett stort framsteg, men också att fritt kunna välja scen. Nu började det också komma extramaterial och kommentarspår till filmerna.

Steget från DVD till HD DVD och Blu-ray var inte lika stort. I grunden handlade det om samma teknik, men bild- och ljudkvaliteten var avsevärt bättre. Med detta följde också ett högre pris. När jag började köpa HD DVD-filmer runt 2007 kostade en ny film 249 kronor. Det var en hundralapp mer än vad samma film kostade på DVD. Därefter har priset på Blu-ray sjunkit, men en ny film kostar ändå runt 199 kronor även om de tenderar att ganska snabbt falla i pris.

Det senaste steget är alltså 4K UHD Blu-ray. Prismässigt motsvarar det steget från DVD till Blu-ray. En 4K UHD-film kostar alltså runt 300 kronor. Frågan är om det är värt prisdifferensen?

Jag har Apollo 13 på alla tänkbara filmformat; DVD, HD DVD, Blu-ray och 4K UHD. HD DVD-versionen är superfin, Blu-ray är motsvarande. För att märka någon skillnad mellan dessa och 4K UHD-versionen behöver man dels jämföra dem sida vid sida, dels ha en bra utrustning som kan göra filmen rättvisa. Och jag ska ärligt talat säga att jag har svårt att se skillnaden.

Vi kan annars ta Titanic som exempel. Ovan- och nedanstående jämförelser är förstås stillbilder, men visar en liten men ändå märkbar skillnad.

4K till vänster. En smärre skillnad.
Marginella skillnader.

Det som är tydligt för mig så långt är att det inte går att uttala sig generellt om huruvida 4K-utgåvorna är bättre än standard Blu-ray. Det beror helt och hållet på den specifika utgåvan.

Heat, exempelvis, är mörkare i 4K trots att den har HDR och borde ha en skön skillnad mellan ljus och mörker. Det är som om de har lagt på ett filter som gör färgerna gråare och blåare samt tonat ned ljuset, vilket gör en mörk film ännu mörkare. Det tjänar inte en film som Heat.

Så. Svaret är att det beror på. Men för en extra hundralapp ges generellt sett en marginell ansiktslyftning som få förutom cineaster kommer märka. Ändå lär jag fortsätta att köpa 4K UHD-filmer, om än i undantagsfall, för att stödja själva idén med att släppa filmer i bästa möjliga upplösning. Men det kan vara bra att kolla en recension av utgåvan först.

Det är också tråkigt att vi helt har lämnat allt vad roliga interaktiva menyer heter. Det har inget med 4K att göra, men den som varit med sedan DVD gjorde sitt intåg runt millennieskiftet kanske minns den stora skillnaden från VHS och hur vi kunde få fantasifulla och interaktiva menyer som verkligen skrek ”framtid”. Det försvann med Blu-ray, av oklar anledning.

Ghostbusters DVD-meny är svårslagen.
(Visited 81 times, 1 visits today)