Vi ser allt fler tecken nu på att spel på skiva är på väg bort. I alla fall om du spelar på Xbox. Flera europeiska återförsäljare uppges nu plocka bort Xbox-spelen från hyllorna. Detta på grund av väldigt dålig försäljning, enligt Gamesindustry-journalisten Christopher Dring.

Detta är ingen skräll. Xbox-spelarna är den grupp som köper absolut mest digitalt – i Nordamerika var andelen fysiska Xbox-spel under 10 procent i fjol. När vi får veta hur enskilda multiformatsspel har sålt till Xbox, PlayStation och Switch är det nästan utan undantag så att andelen för Xbox är överlägset lägst.

Detta kan kallas för Game Pass-effekten. Problemet som Microsoft nu har att hantera är tredelat. Dels att Xbox-konsolerna säljer allt sämre, dels att spelen säljer dåligt och slutligen att Game Pass tillväxt har stagnerat. Det ser inte ljust ut.

Jag vet inte hur Microsoft resonerar och om denna utveckling är en överraskning för dem. Den borde inte vara det. De pushar helt klart för digital distribution, och då får man detta resultat.

För oss gamlingar som föredrar spel på skiva är utvecklingen förstås tråkig. När alltfler Xbox-exklusiva spel inte väntas få en fysisk utgåva har vi inget annat val än att köpa digitalt. Men när det kommer till multiformatsspel finns alltjämt valet att köpa fysiskt till PlayStation i stället. Det kommer jag att göra i allt högre utsträckning framöver. Min resa från Xbox till PlayStation har i viss mån redan börjat.

(Visited 73 times, 1 visits today)