Jag antar att jag borde tacka Christopher Nolan. Hans utspel om värdet av fysiska filmmedia i streamingens tidevarv påminde mig om varför det är viktigt att fortsätta stödja film på skiva. Nu mer än någonsin.

Detta blev ett slags injektion för mitt intresse för att samla på film igen. Före jul köpte jag Titanic och Indiana Jones and the Dial of Destiny på 4K UHD Blu-ray samt Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 och Oppenheimer på ”vanlig” Blu-ray.

Just Oppenheimer verkar ha gått bra i handeln. Den sålde nämligen slut i Nordamerika, vilket tvingade Universal att göra ett uttalande om att de ska tillverka fler. Det är lite uppmuntrande. Under 2022 bidrog titlar som Top Gun: Maverick och The Batman till att försäljningen av 4K UHD Blu-ray ökade med 20 procent. Men trenden är ändå tydlig över tid:

According to CNBC, US DVD sales declined by 86% between 2006 and 2019. Figures from the Motion Picture Association (MPAA) show that the international physical home entertainment market fell 16% from 2020 to 2021, while the digital market grew by 24% – and in 2021, physical media accounted for just 8% of the US entertainment market.

Det är alltså uppenbart att försäljningen av film på skiva har rasat på senare år. Men det finns lite hopp när nya releaser har en påverkan på försäljningen, om än från låga nivåer.

Nu har jag fyllt på lite till. Jag hittade en samlarutgåva av Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet) som släppts i Film Vault-serien. Det är en samlarserie med filmer som Apollo 13, Hajen, Scarface, Goodfellas med flera. De släpps i en begränsad upplaga på runt 3500-5000 exemplar och är numrerade.

Priset ligger runt tusenlappen, vilket förstås är mycket för en film. Men det är som sagt en samlarutgåva som riktar sig till filmentusiaster. Huruvida jag kommer börja samla på dessa återstår att se. Just nu ser jag inte så många filmer som jag är intresserad av och som är värda priset. Men det kan ju komma att ändras.

Samlarutgåvor kostar. Men denna Film Vault-utgåva är dunderfin.
(Visited 122 times, 1 visits today)