Välj en sida

Trots att Sony drog igång produktionen före Microsoft är det nästan hopplöst att få tag i ett exemplar av Sonys nya konsol. Efterfrågan är helt enkelt för hög. I samband med att räkenskaperna offentliggjordes kommenterade bolaget den bristande tillgången på PlayStation 5.

Nu vet vi att det produceras 800 000 konsoler i månaden. Det är vad kretstillverkaren TSMC klarar av. En rådande kretsbrist sätter gränser för hur mycket produktionen kan ökas.

En högre tillverkningstakt är inte aktuell, enligt Sony. Bolagets finanschef Hiroki Totoki spår att efterfrågan kommer fortsätta att vara så hög att de inte kan täcka den ens om de tillverkar ”många fler” konsoler än i dag. Vi får räkna med att tillgången kommer vara begränsad under hela 2021 och sannolikt en bit in i 2022 också. Alltså ett år till.

Det är roliga nyheter för Sony att PS5 är så eftertraktad, men mindre roligt för alla som vill ha en konsol. Många som förbokat väntar fortfarande på sin enhet, och alla vi som inte har lagt en förbokning får förlita oss på lotterier eller hjälp från ovan.

Jag är inte jättestressad över detta. Det är oftast klokt att vänta, barnsjukdomar hinner då åtgärdas (vi vet att Sony redan arbetar på en del förbättringar). Samtidigt är det förstås retsamt att inte kunna spela de nya exklusiva PS5-spel som faktiskt släpps.

När Xbox Series X blir mer tillgänglig för den breda allmänheten vet vi inget om. Det spekulerades i att stora återförsäljare som El-Giganten skulle få in många enheter under maj, men det är inget vi har sett något av ännu.

Gissningsvis kommer dock Microsofts konsol bli tillgänglig under året, vilket kan göra att den som är sugen på en ny konsol köper det som finns tillgängligt i butik i stället för att vänta på PS5. Alla kommer inte vilja vänta i ett helt år till.

(Visited 126 times, 1 visits today)