Xbox har alltid varit en nordamerikansk konsol först och främst. Xbox 360 rönte framgångar även i Storbritannien, och ärligt talat till viss del även i andra delar av Europa, men när Microsoft vann striden mot Sony i USA var det faktiskt PlayStation 3 som sålde bäst i EU under den generationen.

Trots att vi vet allt detta är det lite skakande att se vilken kollaps som Xbox Series X/S nu genomgår på den europeiska kontinenten. När GSD sammanställer data från försäljningen för februari på en rad europeiska marknader får vi veta att PS5 tappade 2 procent och Switch 17 procent jämfört med samma månad i fjol. Inget märkligt, PS5 hade en superstark februarimånad 2023 och Switch är på väg utför, nu inne på sitt åttonde år.

Xbox, då? Ett tapp på makalösa 47 procent. Och detta är inte från en hög nivå till att börja med. Det blir lite abstrakt när vi pratar procentandelar. Procentandel av vad? Tittar vi på uppskattningar av försäljningen för PlayStation, Xbox och Switch på den europeiska kontinenten får vi en tydligare bild som borde få både Xbox-chefer och fans att sätta kaffet i vrångstrupen.

Uppskattningar av försäljning i februari 2024 (antal enheter)
PS5: 300 000
Switch: 135 000
Xbox: 35 000

Detta är inget annat än katastrofala siffror för Xbox. Fasansfulla. I Japan har Nintendo i princip hela marknaden. I Europa har Sony var oerhört starka i tre decennier, men Xbox 360 ruskade om lite. Nu är läget emellertid oerhört svårt för Xbox. Det är inte Wii U-nivåer, men det är inte så väldigt långt därifrån. Det minst sagt populära Palworld, som ännu inte finns till PlayStation, tycks inte ha haft någon effekt alls.

Microsoft är inte Sega. De kommer inte få slut på pengar, och allt tyder fortfarande på att det planeras för ännu en Xbox-konsol. Men med sådana här svaga försäljningssiffror är frågan: vem kommer vilja släppa spel till den?

Det är en allvarligt menad fråga. Ty om PS5 säljer tio gånger bättre i Europa och mer än dubbelt så bra i Nordamerika, samtidigt som Xbox knappt existerar i Asien, är det ens värt kostnaden att släppa en Xbox-version av nästa Assassin’s Creed eller Mass Effect?

Xbox-spelare har vant sig vid att de stora tredjepartsspelen släpps samtidigt till Xbox och PlayStation, men det är ingen naturlag som tvingar utgivare att släppa en Xbox-version att försäljningen uteblir. Ännu mindre anledning finns det för mindre utvecklare att ta den ekonomiska risken, vilket kan betyda att Xbox går miste om ännu fler indietitlar i framtiden (såvida inte Microsoft öppnar plånboken, förstås).

(Visited 90 times, 1 visits today)