Pandemin bidrog med död och socialt och ekonomiskt lidande för hundratals miljoner människor runt om i världen. Men en specifik bransch blomstrade: TV- och datorspelsbranschen. Nu är den framgången definitivt historia.

Förra veckan levererade Sony sin senaste kvartalsrapport som bland annat innehöll glädjande nyheter att de till och med den 31 december hade sålt närmare 55 miljoner enheter av PlayStation 5. Trots denna imponerande siffra var Sony inte nöjda. De hade nämligen målet att sälja ännu fler, totalt 25 miljoner under räkenskapsåret, och tvingades skriva ned sin prognos med hela fyra miljoner enheter.

Adderat till detta har Sony problem med sina vinstmarginaler, som är under 6 procent och därmed de lägsta på tio år. Trots att både PS5 och många spel till den säljer riktigt bra dras alltså Sony med bekymmer med att öka sin vinst. Marknadens reaktion blev stenhård – Sonys aktie tappade ett värde på motsvarande 100 miljarder kronor på några dagar. Det hjälper knappast heller att det fastslogs att Sony inte kommer släppa några nya spel i sina största serier under det närmsta räkenskapsåret, alltså fram till den 31 mars 2025.

Sonys problem är inte unika. Hela spelbranschen befinner sig i stagnation. Konsolerna säljer sämre än beräknat, tillväxten inom mobilsektorn har stannat av, stora utgivare som EA och Take Two har inte levt upp till investerarnas förväntningar och vi ser tusentals som får gå från sina jobb på många håll i branschen.

Hur ser framtiden ut för våra vänner?

Spelbranschen befinner sig just nu i sin största nedgång på 30 år. Smaka på den. Visserligen ska det sägas att branschen som sådan är livskraftig och att jämförelsen haltar lite på grund av att vi har de enormt framgångsrika pandemiåren bakom oss som närmast dopade hela industrin. Men det är ändå talande vad som nu sker. Nintendo är egentligen undantaget som bekräftar regeln här. De gick nyligen upp som Japans rikaste företag, men här går alla och väntar på nyheter om Switch 2.

Vad kommer allt detta få för konsekvenser? En konsekvens har vi redan bevittnat. Xbox lägger om sin strategi och börja släppa spel till Switch och PlayStation. Några i taget, märk väl, men alla begriper att detta är början på något större. Talande nog har även PlayStation-chefen Hiroki Totoki öppnat för något liknande för Sony, om än med PC i åtanke. PlayStation-spel har sedan några år tillbaka släppts till PC men med en större fördröjning. Helldivers II är ett färskt exempel på att Sony kan komma att publicera framtida spel till både PS5 och PC samtidigt för att öka intäkterna.

Just vad konsoler beträffar kan vi se att den marknaden egentligen inte växer alls längre från generation till generation. Det säljs ungefär lika många konsoler varje gång, även om Switch (beroende på vilken generation man räknar den till) denna gång har bidragit till stor tillväxt. Modellen med konsoler i slutna system kanske behöver mjukas upp för att branschen ska kunna ta nästa steg.

Jag tror också att nuvarande situation där spelen blir dyrare och dyrare för varje generation är ohållbar. Det sägs att Spider-Man 2 kostade 300 miljoner dollar att utveckla. Det är en absurd summa om den stämmer, vilket den mycket väl kan göra, eftersom den innebär att de 10 miljoner sålda exemplaren inte räcker för att täcka upp investeringarna.

Kanske kommer AI göra stora skillnad här, för vi behöver komma tillbaka till en situation där spelen både var billigare att utveckla och där det inte tog sex år från ax till limpa. Minns tiden när vi fick tre Tomb Raider och ännu fler Resident Evil under en och samma konsolgeneration. Dit skulle jag vilja att vi kom igen. Eller åtminstone en bit på vägen.

(Visited 81 times, 1 visits today)