Sony har presenterat sin senaste kvartalsrapport som täcker fjolårets tre sista månader. De kan skryta med 8,2 miljoner sålda enheter av PlayStation 5 bara under detta kvartal. Vid årsskiftet stod PS5 på totalt 54,8 miljoner. Men Sony är inte nöjda.

Även om PS5 sålde klart bättre under oktober-december i fjol jämfört med året före, tror bolaget inte att de egna säljmålen för hela räkenskapsåret (som sträcker sig till den 31 mars) kommer att nås. Sony skruvar ned prognosen för året från 25 till 21 miljoner. Det är en rejäl sänkning, och skulle kunna rimma väl med vad som ryktats om att PS5 gått in i väggen försäljningsmässigt efter nyår varför Sony uppges ha halverat produktionen för en tid framåt.

Det är lite förvånande att försäljningen inte matchade målen givet hur senhösten såg ut med releasen av populära Spider-Man 2 och lanseringen av PS5 Slim.

Man ska dock minnas att det är väldigt styva mål som Sony satt upp här. 21 miljoner för ett räkenskapsår är alls inte dåligt – i jämförelse beräknas Xbox Series X/S sälja i mellan 7-8 miljoner. Med detta sagt är det ändå noterbart att rörelseresultatet minskade med hela 26 procent, vilket förklaras med dyra kampanjer.

Sony ser nu att PS5 går till halvtid och in i den andra halvleken av denna generation med sjunkande försäljning som förväntad följd. Troligen är det så att toppen är nådd. Det är lätt att glömma att PS5 faktiskt fyller fyra år i november. Pandemin lade sordin på både tillgång och stämning i nästan två års tid, vilket har gjort att konsolen fortfarande känts relativt ny och spännande för många.

Mitt i detta meddelar Sony att de inte kommer släppa något nytt spel i sina största spelserier före den 31 mars 2025, alltså inget under nästkommande räkenskapsår. Samtidigt bekräftar de att ett flertal projekt, förstås, är under utveckling. Inga efterlängtade uppföljare under 2024, således. Men kanske några helt nya spel? Ja, det bör vi kunna räkna med. Sony har trots allt ett rykte om att vara extremt pålitliga när det kommer till ett stadigt flöde av egna stora titlar till PlayStation, även om många tycker att de inte riktigt har levererat som förväntat till PS5 än så länge.

Jämför man med tidigare PlayStation-konsoler är jag beredd att hålla med. De där riktiga knallskotten har lyst med sin frånvaro, och en rad stortitlar har varit crossgen. Nu med runt 55 miljoner PS5-ägare där ute finns inte längre argumentet att kundbasen saknas, som under pandemin. Så vi får hoppas att 2024 bjuder på goda överraskningar. Även från tredjepartsutgivare.

(Visited 75 times, 1 visits today)