Farligt uppdrag hette serien som gick på TV i Sverige när jag växte upp. När Mission: Impossible tog steget in i den moderna världen behölls den engelska titeln.

Det har hunnit bli sju filmer. Jag håller fortfarande Mission: Impossible III, med Philip Seymour Hoffman som utmärkt skurk, väldigt högt. Men även den fjärde filmen, Ghost Protocol från 2011, är väldigt, väldigt bra. Scenen från Burj Khalifa står sig som en av actionfilmhistoriens allra bästa.

Uppföljarna har rullat på, och den senaste i raden är Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1. Det är den första filmen som är delad i två. Vi får alltså inget riktigt slut i denna första del. Även om det framgår redan av titeln är det lite snopet att efter mer än två och en halv timmes tid inte få njuta av en slutscen som knyter ihop berättelsen.

Jag gillade Dead Reckoning Part 1. Perfekt är den på intet vis, och jag tycker att skurkarna bara har blivit alltmer identitetslösa för varje ny film sedan den tredje filmen. Men det har bra tempo, häftiga actionsekvenser och obligatoriska humoristiska scener som lättar upp stämningen, precis som det ska vara.

Dead Reckoning Part 1 är en snygg film också, och få filmer lyckas med filmjakter lika bra som Mission: Impossible-rullarna. Tom Cruise håller stilen som den evigt unge actionstjärnan han är och Simon Pegg har verkligen vuxit in i sin roll från den kuriositet han var i början.

Tyvärr får vi vänta ända till våren 2025 innan Part 2 går upp på bio. Jag begriper inte riktigt hur de har tänkt här. Delar man en actionfilm i två delar borde man spela in dem parallellt och inte låta publiken vänta mer än max ett år.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1
Sedd på: Bluray
Betyg: 3/5

(Visited 80 times, 1 visits today)