Ett stort dataintrång hos Insomniac har resulterat i läckor om bland annat hur Sonys förstapartsspel har sålt till PlayStation 4 och PlayStation 5. Uppgifterna sträcker sig fram till februari 2022.

Det är en hel del överraskningar. Bland annat får vi veta att The Last of Us II sålts i 9,6 miljoner exemplar. Det låter mycket, och det är det. Men då ska vi ha med oss att det första spelet sålts i ungefär det dubbla. Visserligen är det släppt till både PS3 och PS4 och fick ännu en remaster till PS5, men en uppföljare till ett så hyllat spel som The Last of Us borde kunna sälja ännu bättre än originalet. Kanske spelade Naughty Dogs kontroversiella vägval in en del på framgången.

Vi har också fått veta att Days Gone, som vägrades en uppföljare, presterat överraskande bra. 7,3 miljoner exemplar är inte kattpiss, och ändå uttrycktes besvikelse över hur spelet presterat. Det är för övrigt nästan exakt hur Bloodborne och Ghost of Tsushima har sålt.

Sämre har det gått för Returnal som endast mäktat med 860 000 ex. Och inte ens det PS5-exklusiva Ratchet & Clank: Rift Apart har rosat marknaden. 2,34 miljoner ex är säkerligen sämre än förväntat.

Sammantaget visar siffrorna att det går alldeles utmärkt att släppa storydrivna enspelarupplevelser och nå en ganska bred publik. Allt behöver inte vara multiplayer eller Gaas. Det är glädjande att se, och detta har Sony varit bra på i snart 30 års tid.

Förhoppningsvis stärks Sony i uppfattningen att det finns en publik för den här sortens spelupplevelser, även om det under Jim Ryan började synas tecken på något annat.

För mig personligen är det spel som The Last of Us, eller för den delen Alan Wake och Resident Evil, som är mina största upplevelser som gamer under alla år. Det är här min största kärlek till spelmediet återfinns. Därför hoppas jag att vi kommer få sådana spel i många år framöver. Siffrorna talar åtminstone för det.

(Visited 62 times, 1 visits today)