För en knapp vecka sedan fyllde PlayStation 4 tio år. I dag når Xbox One samma milstolpe. Men Microsofts konsol är sedan länge tagen ur produktion, och det är inte ofta Xbox-teamet pratar om sin relativt sett misslyckade konsol längre.

Jag minns hur det började. Jag satt i min soffa i min tvårummare och följde avtäckningen live på min Xbox 360 och dator samtidigt. Full av förväntan inför vad som skulle visas efter en fantastisk generation. Det vi fick se var det här. Ett komplett magplask. Jag kan än i dag förbryllas över hur ett så stort och mäktigt företag med så enorma resurser kan göra bort sig så här och missbedöma marknaden något så oerhört. Men det gjorde de.

Resten av tiden fram till lansering fick Microsoft ägna åt krishantering. Efter en hygglig release stannade försäljningen av och Xbox One fick se sig slagen flera gånger om av PS4.

Så där fortsatte det. Exakt hur många konsoler Microsoft sålde vet vi inte, men det verkar som att de landade på lite drygt 50 miljoner, alltså knappt hälften av vad Sony lyckades prestera med PS4.

Enligt chefen för Microsoft Gaming, Phil Spencer, förlorade Microsoft den viktigaste generationen någonsin, nämligen den där folk började bygga sina digitala bibliotek. Detta gör dem ytterst obenägna att byta plattform, vilket skulle kunna vara en delförklaring till varför det går tungt för Xbox även under nuvarande generation.

Trots allt blev Xbox One en rätt hygglig konsol i slutändan, mycket tack vare att Microsoft släppte riktigt bra uppgraderingar i Xbox One S och One X samt utvecklade allt från bakåtkompatibilitet av spel ända till den allra första Xbox och inte minst Game Pass.

Däremot var det väldigt tunt på exklusiva spel, och detta förblev ett bekymmer under hela generationen.

Så grattis kanske är fel ord. Xbox One kommer alltid bli ihågkommen för sin knäppa avtäckning och oförmåga att konkurrera mot PS4. Men det fanns ljuspunkter också, som Xbox One X och Game Pass, eller varför inte den fantastiska Elite-handkontrollen.

Tidigare bloggat:
Tillbakablick: Xbox One

Denna vita smäckra Xbox One X var den jag själv spelade mest på mot slutet av generationen.
(Visited 102 times, 1 visits today)