Det är någonting med Sonys produkter. Från att ha varit världsledande på många olika områden är japanerna i dag alltmer nischade. Vid sidan om PlayStation och filmbranschen är Sony inte särskilt stora längre.

Det är som om de inte vill bli stora heller, för vissa av deras produkter tilltalar en väldigt smal kundbas. Dels håller de fast vid det gamla (på ett positivt sätt). Deras Xperia-telefoner är de enda på marknaden som fortfarande har 3,5mm-hörlursuttag, exempelvis. De har gott om fysiska knappar på sidan och stöder även expanderbart minne, vilket försvunnit hos många konkurrenter.

Dels är de kompromisslösa på andra sätt. Xperia 1V har precis som sina föregångare en skärm i 4K-upplösning, vilket givetvis slukar massor av ström från det stackars batteriet.

Xperia-telefonerna är dock rejält nischade. Dels kostar varje ny modell runt 14 000 kronor, så även den alldeles nya Xperia 1 V. Dels har den en kamera-app mer riktad till fotografnördar än till gemene man. Och sålunda säljer Sony nästan ingenting av sina nya fina telefoner. Det är synd, för konkurrensen behövs och det är mycket de gör som jag applåderar. Men en krånglig kamera fungerar bara inte i vardagen för de flesta av oss. Vi kan inte stå och pilla med inställningar i snåriga menyer när vi ska fotografera barnen.

Så till ämnet för dagen: Sony Walkman gör comeback. Det låter otroligt, men det är faktiskt sant. Redan i januari blev det officiellt, men vem håller koll på nya Walkmanprodukter numera. Walkman släpptes för första gången i Japan 1979, så det är snart 45 år sedan. Efter fiaskot som hette MiniDisch var det nog ingen som trodde att Sony skulle göra comeback för sin Walkman, men det har man nu alltså gjort.

Sony har tyvärr än en gång beslutat sig för att släppa en jättedyr och nischad produkt. Den nya Walkman släpps i två modeller: NW-ZX700 och NW-A300 (det bara skriker Sony om de namnen).

Det är inga billiga prylar som vill sälja till oss. A300 kostar 400 euro och ZX700 går loss på mer än det dubbla. I synnerhet ZX700 är riktad mot audiofilerna där ute medan den mindre och smidigare A300-modellen skulle kunna vara intressant för något fler.

Både enheterna drivs av Android, har vanliga hörlursuttag och härliga fysiska knappar. De fungerar i praktiken som streamingenheter. A300 har 32gb lagring, en 3,6tums tryckkänslig skärm och är 56,5 x 11,8 x 98,4 mm stor. Den väger blott 133 gram. Den större, dyrare, och lyxigare ZX700 är ungefär dubbelt så stor och väger dubbelt så mycket.

Jag har kollat några tester av Sonys nya Walkmans och de är dessvärre inte alls imponerande. Android är segt, ljudet är överraskande lågt och ännu mer överraskande är att de inte fungerar särskilt bra med riktigt bra lurar. Vilket är… ytterst märkligt med tanke på att de ju är till för att lyssna på musik, inget annat. Den dyraste modellen har dessutom sämre batteritid än A300.

Det verkar alltså inte finnas någon särskilt anledning att köpa Walkman anno 2023. Vilket är lite synd, för det finns tillfällen när man skulle uppskatta att inte behöva släpa med sin stora mobil.

Är det en NW-A300 du har i fickan eller är du bara glad att se mig?

(Visited 50 times, 1 visits today)