Välj en sida

På senare tid har en rad något oväntade remakes och remasters dykt upp. Få hade räknat med att få se en remake av Saturn-klassikern Panzer Dragoon och inte en kotte hade kunnat drömma om att få se en remaster av Xbox-spelet Stubbs the Zombie: Rebel Without a Pulse.

I går utannonserades att ännu ett gammalt Saturn-spel får nytt liv: House of the Dead kommer som remake till Nintendo Switch. Talande nog ges det inte ut av Sega. Det är som om Sega tar avstånd från sitt spelarv, vilket är tragiskt att se.

Ibland undrar jag lite vad som ligger bakom beslutet att göra en remake eller remaster. Vem efterfrågade Destroy All Humans!, tro? Vilket underlag fanns för att dra slutsatsen att många ville spela Stubbs the Zombie igen? Jag har alls inget emot att gamla spel görs tillgängliga för en ny publik (tvärtom!), men nog undrar jag ibland hur resonemanget gick.

Även betydligt nyare spel släpps som remakes. The Last of Us, som släpptes till PlayStation 3 och sedan fick en remaster till PlayStation 4, ska få en remake till PlayStation 5. Helt onödigt om du frågar mig. Originalet håller alldeles utmärkt än i dag. Då hade jag hellre sett en remake av det första Uncharted från 2007, som har åldrats betydligt sämre även om det putsades något utseendemässigt i The Nathan Drake Collection till PS4.

Det finns dock tillfällen då en remake verkligen är motiverad. Resident Evil 2 är ett utmärkt exempel – ett riktigt bra spel som knappast blev sämre.

House of the Dead Remake görs av samma team som gjorde den något utskällda remaken av Panzer Dragoon, så viss återhållsamhet i förväntningarna är att rekommendera.

Men jag är ändå lite taggad. Saturn-originalet var hur bra som helst, och jag gillade även uppföljaren till Dreamcast. Exakt hur det är tänkt att fungera till Switch återstår att se. Några ljuspistoler är det ju inte fråga om.

(Visited 60 times, 1 visits today)