Välj en sida

Det har nog inte undgått någon att Xbox fyller 20 i år. Den 15 november 2001 lanserade Microsoft sin allra första Xbox i Nordamerika (vi svenskar fick vänta till den 14 mars 2002 på vår lansering).

Där och då kunde nog ingen ana att vi 20 år senare skulle spela på den fjärde generationens Xbox-konsoler. Över 7000 spel har släppts sedan 2001, men allt började med Halo: Combat Evolved, spelet som i praktiken räddade Microsofts konsolsatsning.

Jag har många fina minnen från den allra första Xbox. De rör allt från den haktappande första minuterna i Halo och perfekt drifting genom ett läckert återskapat Stockholm i Project Gotham Racing 2 till darriga steg i Silent Hill 2 och väldigt mycket stryk i Ninja Gaiden.

Det var först med Xbox 360 som Microsoft blev en mainstreamaktör i spelbranschen. Plötsligt var vi som spelade på Xbox inte udda outsiders längre utan en del av mittfåran. Efter att ha varit Sega-spelare i ett Nintendoland som Sverige i alla år var det en något ovan känsla att inte längre vara en outsider.

Även om Xbox 360 erbjöd mer och var betydligt mer långlivad och framgångsrik, kommer jag inte ifrån att mitt hjärta klappar lite extra för den allra första Xbox. Inte bara för att den var något nytt från en ny aktör på marknaden, utan för att ingen annan konsol nog har känts så next-gen vid lanseringen. Det fullkomligt skrek kraft om den.

I de första offentliga bilderna av Xbox såg den ut så här.

Designen gjorde förstås sitt till. Xbox gick inte att ignorera. Men mest för vad den faktiskt presterade. Medan Dreamcast, PS2 och Gamecube alla hade sina styrkor och svagheter, rådde det inga tvivel om att Xbox körde över dem alla i ren råstyrka. Hårddisken var en hemlighet bakom detta, men Microsoft hade faktiskt fokuserat på just råstyrka när de designade konsolen. Inte konstigt att den kostade 4995 kr när den släpptes i Sverige (ett pris som visade sig vara för högt, redan efter två månader dumpades priset till 3500 kr).

Under året kommer jag återkomma fler gånger till dessa 20 år med Xbox ur lite olika perspektiv. Men här och nu kan vi nöja oss med att konstatera att 2021 kommer bli ett år då Microsoft uppmärksammar 20-årsjubiléet för både Xbox och Halo. Deltar gör man förslagsvis genom att anmäla sig till Xbox FanFest.

20 år!
(Visited 75 times, 1 visits today)