Välj en sida

Microsoft har inte legat på latsidan på senare tid. Sedan 2018 har de shoppat som galningar och fördubblat antalet spelstudior som ingår i det som nu heter Xbox Game Studios. Det är nu inalles 23 stycken sedan köpet av ZeniMax blev godkänt.

Allt detta är förstås goda nyheter för alla som äger en Xbox och/eller har tillgång till Game Pass. Xbox-chefen Phil Spencer har gjort ett gediget arbete för att reparera misstagen som ledde till en förlorad generation med Xbox One. Men förändring tar tid, och än har inte ett enda exklusivt storspel släppts från de studior som ligger under Xbox-paraplyet. Inte ett enda (det släpptes en hel del spel, men Microsoft Flight Simulator har inte nått Xbox än och av de spel som släpptes på konsol räknar inget av dem som ett riktigt storspel).

Detta leder oss in på frågan om hur länge det kommer dröja innan vi ser faktiska resultat av Microsofts shoppingrunda. I en intressant podd på ämnet diskuteras detta utifrån vad folk inom Xbox Game Studios själva uppges ha sagt. Spel som Fable (Playground Games), Perfect Dark (The Initiative) och Everwild (Rare) ligger enligt dessa uppgifter ”långt, långt in i framtiden”.

Detta specificeras inte närmare, men det förvånar inte att spelen befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium. Rare har uppget att de inte riktigt har bestämt sig för vad Everwild är än, Fable har endast visats i en mycket kort teaser och Perfect Dark utvecklas av en studio som bara funnits i något år. Det skulle förvåna om något av spelen släpps under 2022.

Det finns förstås fler studior som har spel under utveckling. Ninja Theorys Senua’s Saga: Hellblade II är ett av de mest lovande spelen som har utannonserats, men därtill har vi ett antal studior som inte ens har avslöjat vad de arbetar på än. Vilket också är en indikation på att spelen dröjer.

Den stora frågan är vad Microsoft ska fylla kalendern med innan alla dessa storspel är klara att släppas. Det är här ryktet om ett samarbete med Hideo Kojima passar in i bilden. PlayStation uppges ha tackat nej vilket förstås öppnar upp för Xbox. Xbox kommer behöva hjälp av tredjepartsutvecklare för att locka köpare, säkert kommer vi få se både exklusivitetsavtal och tidsexklusiva avtal under de kommande åren. Räkna således med mycket smaskens på Game Pass framöver.

Allt detta sätter den misslyckade strategin för Xbox One i perspektiv. Den sabbade inte bara en generation utan påverkar också Xbox Series X/S. Så lång tid tar det nämligen att bygga nya spel och starta nya spelstudior. Vi snackar fyra, fem år för ett större spel, beroende på teamets storlek och annat.

Microsoft får således fortfarande sota för att de inte hade en tillräckligt omfattande intern spelutveckling igång när Xbox One lanserades och åren därefter. Fokus låg på annat, som att sy ihop spel och TV-underhållning, vilket var något ingen hade efterfrågat.

Xbox är på rätt väg. Men det kommer fortfarande ta tid innan vi ser resultatet av de ansträngningar som gjorts. En hjälp på vägen vore om Halo Infinite blir en stor framgång. Det skulle ge en boost som varar långt in i 2022.

(Visited 65 times, 1 visits today)