Välj en sida

Sony har levererat sin senaste kvartalsrapport samt summerat 2020. Det är galet imponerande siffror med rekord på rekord på rekord.

Sedan lanseringen i november har Sony sålt 7,8 miljoner PlayStation 5, vilket är snäppet högre än vad PlayStation 4 låg på under motsvarande tid i sin livscykel. 3,3 miljoner av dessa har sålts under årets tre första månader.

Detta säger inte bara något om hur populär PS5 är utan också att Sony verkligen har lyckats få igång produktionen bättre än vad många trott. De har alltså skeppat närmare 8 miljoner konsoler på bara fyra månader, och givet att den verkar slutsåld överallt kan vi utgå från att det inte står några enheter och samlar damm hos återförsäljare (även om en del säljs på andrahandsmarknaden).

PS5 säljer mer än någon konsol någonsin.
Microsoft släpper inga siffror om Xbox Series X/S.

Sony säljer förstås inte bara konsoler utan även spel. De har slagit rekord i antalet sålda spel till en konsol. PS4 är nu den konsol som det har sålts flest spel till genom alla tider. Under det senaste kvartalet passerade den PS2 med drygt 1,5 miljarder sålda spel. Det kan också tilläggas att en stor majoritet av spelen såldes digitalt, vilket förstås åter reser frågan om när skivläsaren slutligen förpassas till historien.

Vanligtvis är januari, februari och mars rätt lugna månader efter att många köpt konsoler och spel i november och december. Men det senaste kvartalet var det mest inkomstbringande för PlayStation någonsin om vi räknar bort det alltid starka kvartalet oktober-december.

Sedan sorgeåren med PS3, som är den enda röda perioden i PlayStations historia, har Sony haft enorma framgångar med PS4 och nu PS5. Succén för PS5 har dock en baksida för oss konsumenter: Sony har medgett att bristen på konsoler kommer fortgå under året.

Ingen kan säga exakt hur tillgången kommer se ut, men om efterfrågan fortsätter att vara så här stor kommer det bli väldigt svårt att få tag i en PS5 till jul. Jag sörjer det inte så mycket eftersom spelen fortfarande är så få. Men för många kan det bli en trist jul om målet var att få tag i en PS5.

PlayStation är sedan en tid tillbaka
Sonys mest inkomstbringande verksamhet.

(Visited 71 times, 1 visits today)