Välj en sida

PlayStation 5 och Xbox Series X/S lanserades i november. De är alltså snart fem månader gamla och är fortfarande svåra att få tag i.

PlayStation 5 har slagit försäljningsrekord, trots den begränsade tillgången, och Phil Spencer har berättat att de slagit Xbox-rekord, vilket innebär mer än en miljon sålda enheter under det första dygnet. Sedan dess har Xbox Series X fortsatt att vara slutsåld överallt.

Spencer återkommer ständigt till att det inte behöver gå dåligt för konkurrenterna för att Xbox ska lyckas. Denna approach är egentligen ganska självklar, jämför med vilken bransch som helst. Det är ju möjligt för flera företag att ha en framgångsrik verksamhet samtidigt. Men historiskt har det varit en omöjlig ekvation i folks huvuden, vilket haft mycket med det klassiska konsolkrigstänkandet att göra.

Spelbranschen har genomgått en mognadsprocess under lång tid. Under åren med PlayStation 2 ägnade Sony sina E3-konferenser lika mycket åt att skryta om hur mycket konsolen sålt som åt att presenter nya spel. I dag skulle en sådan presskonferens vara otänkbar.

I höst är det 20 år sedan Xbox lanserades i Nordamerika.
I efterhand känns det som början på den nya eran.

Jag minns 90-talet. Det glada 90-talet, på många sätt, då först Sega och Nintendo slogs mot varandra och där Sega var den unga och kaxiga uppstickaren. Då var tonen en helt annan, kanske för att den behövde vara det. För att lyckas bryta Nintendos närmast monopolliknande position måste Sega synas och höras. De valde att marknadsföra sig som den unga och tuffa utmanaren som talade till tonåringar och inte bara yngre barn. Det fungerade, och Mega Drive blwv en stor framgång.

Allt slutade med det sista kriget mellan Sega och Sony, där Sega försökte göra comeback efter misslyckandet med Saturn och där de med sina begränsade resurser insåg att anfall var bästa metoden. I kampen mot PS2 var dock alla försök meningslösa.

I dag är branschen i princip stängd för nya, kaxiga uppstickare. Det finns egentligen endast en handfull bolag som åtminstone teoretiskt har resurserna och kunnandet för att utmana. Vilket är lite trist. Många har gjort halvhjärtade försök, men det är bara att inse att de aktörer på konsolmarknaden som vi har nu är de vi kommer att ha under överskådlig tid. Samtidigt som nya giganter som Google, Apple och Amazon ger sig in i kampen om streamingkunderna.

Mitt nostalgiska jag kan sakna den där rivaliteten som fanns förr då bolagen inte gratulerade utan snarare hånade varandra (även om detta sannolikt mest var en jargong utåt för att hålla fansen glada). Men överlag är det förstås en välkommen utveckling att spelbranschen har mognat, vuxit upp och blivit en bred och inkluderande bransch där de stora giganterna inser att för att branschen ska växa räcker det inte om en av dem lyckas.

Till och med i svidande underläge lyckades Sega håna sin motståndare.
(Visited 93 times, 1 visits today)