Välj en sida

Jag har varit skeptisk till ryktena om att Nintendo planerar att släppa en uppgraderad Switch, en ”Switch Pro”. Olika källor har hävdat detta i flera års tid utan att vi sett till någon. Nintendo är förstås tysta som muren i vanlig ordning, och läckorna obefintliga.

Nu finns det dock alltmer som tyder på att vi faktiskt kommer få se en ny Switch under andra halvan av 2021. Bloomberg har en rad källor som styrker påståendet. Det handlar om allt från återförsäljare och utgivare till komponenttillverkare. De sistnämnda vet förstås vad Nintendo beställer, och större OLED-skärmar från Samsung är en stark indikation på att något är i görningen.

Om ryktena stämmer ska produktionen kommer igång i juni och Switch Pro, eller vad den nu kan tänkas heta, lanseras under sommaren eller i september. Även om tidsplanen säkert kan komma att ändras börjar jag bli alltmer trygg i förvissningen om att konsolen faktiskt är äkta.

Allt återstår att bekräftas. Förutom en större och bättre skärm och kanske 4K-upplösning i dockat läge, kan vi räkna med att Nintendo löser även den famösa driftingproblematiken i Joy-Con-kontrollerna? Får den nya konsolen bättre batteritid? Och kommer det, i likhet med när Nintendo släpptes New 3DS, även komma exklusiva spel?

Frågan är förstås varför Nintendo vill släppa en ny Switch nu när den fortfarande säljer så oerhört bra (Switch kommer garanterat passera 100 miljoner sålda enheter under året). Huvudskälet skulle vara att förlänga den här generationen med några år, men också kanske att locka några av dem som i dag blickar mer åt Xbox och PlayStation genom att erbjuda lite bättre prestanda.

Vi vet ingenting i dagsläget, men det skulle förvåna om inte Nintendo satsar på att få med så många förbättringar som möjligt nu när de har chansen. De som skriker efter en snabbare processor, OLED-skärm med högre upplösning och samtidigt bättre batteritid måste dock inse hur oförenliga dessa krav är.

Därtill har vi ett sista frågetecken: priset. Eftersom Switch redan i dag ligger på smärtgränsen för vad jag är beredd att betala med sina närmare 4 000 kr med svenska skatter och avgifter, är risken stor att en Switch Pro helt enkelt blir för dyr. Om man inte importerar.

(Visited 136 times, 1 visits today)