Välj en sida

Microsoft valde en annan strategi för denna generation. De lanserade två olika Xbox-modeller, Series X och Series S, helt i enlighet med de rykten som florerat under lång tid innan lanseringen 2020. Det ansågs av många vara något av ett genidrag och Sony har medgett att de lade priset på PlayStation 5 så lågt de kunde av oro för att Series S för många skulle fungera som en billig entrébiljett till den nya generationen.

Det var tanken, och strategin tycks ha fungerat till en början. När komponentbristen slog hårt mot PS5 och Series X under pandemin var Series S den enda tillgängliga nextgen-konsolen. Helt klart räknade Microsoft med att Series S, precis som Xbox One S, skulle bli den Xbox-konsol som sålde bäst.

Med tiden har vi emellertid kommit att se baksidorna av beslutet att lansera en billigare och svagare konsol sida vid sida med Series X. Många oroades över att Series S skulle fungera som en flaskhals för spel till den nya generationen, och det är just dessa vittnesmål vi har fått alltfler av den senaste tiden. Just nu är det Baldur’s Gate III som blivit vad Engadget kallar ”an accidental PS5 exclusive”. Studion har nämligen svårt att få spelet att flyta bra på Xbox Series S vilket gör att Xbox-versionen dröjer.

Larian Studios Michael Douse säger det rakt ut:

”The issue is a technical hurdle. We cannot remove the split-screen feature because we are obliged to launch with feature parity, and so continue to try and make it work.”

Microsoft kravställer nämligen att alla spel som släpps på Xbox måste fungera likadant på både Xbox Series X och S. Enligt uppgift har utvecklare i flera år haft möten med Xbox-teamet för att få dem att backa från detta krav, men än så länge utan resultat. Ju längre generationen lider, desto större kan detta problem tänkas bli. För oavsett om Microsoft släpper en uppgraderad Xbox eller inte, kommer utvecklarna alltid behöva ta hänsyn till den svagaste Xbox-modellen.

Grundmodellen av Xbox One var en flaskhals under den förra generationen. Ett spel kunde rulla fantastiskt fint på Xbox One X men ha betydande bekymmer på lanseringsmodellen. Vi kan komma att få samma problem igen, fast kanske lite värre.

Visst kan man klaga över att utvecklarna är ”lata”, att det portas stora spel som The Witcher III till den svaga Switch och så vidare. Men faktum kvarstår: om alltfler utvecklare beklagar sig över något bör man kanske lyssna.

Denna situation gör att Sony kan tacka sin lyckliga stjärna att de inte valde Microsofts strategi. I praktiken kommer det innebära att Baldur’s Gate III blir konsolexklusivt till PS5 i september medan Xbox-spelarna får vänta. Detta utan att Sony betalat en enda dollar för exklusivitet.

Det är lätt att vara efterklok, men Xbox Series S framstår alltmer som ett misstag. Och Microsoft kan inte göra så mycket åt saken. De är fast i det de har skapat ty de kan inte lämna alla Series S-köpare därhän.

Den gamla sloganen ”There is no power greater than X” står sig plötsligt slätt när det finns en inte så kraftfull S att ta hänsyn till…

Eller?
(Visited 136 times, 1 visits today)