Nintendo Switch har passerat sin sjätte födelsedag och bolaget har släppt siffrorna för hur den ligger till i sin senaste kvartalsrapport. Alltmer tyder nu på att vi kan börja skönja slutet på en fantastisk resa.

Switch har sålts i över 125 miljoner enheter sedan den lanserades i mars 2017. Den har fortfarande en bra bit kvar till PlayStation 2 (158 miljoner), och nu blir tecknen allt tydligare på att försäljningen mattas av. Under det senaste kvartalet sålde Nintendo tre miljoner konsoler, vilket är ett tapp på 25 procent jämfört med året innan men fortfarande stabila siffror.

Som jämförelse kan noteras att PS5 såldes i galna 6,3 miljoner enheter under samma kvartal, men det var ett historiskt rekord. Förutsättningarna är ju så olika – PS5 har varit väldigt svår att få tag i sedan 2020 medan Switch har funnits tillgänglig i sex års tid.

Målet för räkenskapsåret 2022, som alltså tog slut den 31 mars i år, var att sälja 21 miljoner konsoler. Detta reviderades sedan till 18 miljoner, och Switch landade slutligen på 17,97. Fortfarande väldigt, väldigt bra siffror för en så gammal konsol, men åter igen ett tecken på att försäljningen nu dämpas. Vilket är helt normalt.

För det kommande räkenskapsåret siktar Nintendo på att sälja 15 miljoner konsoler, men de är inte övertygade om att nå målet. Nya The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom lär dock hjälpa till lite.

Är det alltså början på slutet för Switch som vi ser? Ja, sannolikt. Men den är långt ifrån död. Det är inte så att försäljningen har tvärstannat, som den gjorde med Wii. Tvärtom ser vi nu en fullt naturlig och hälsosam nedgång, och det kan noteras att den säljer ungefär dubbelt så bra som Xbox Series X/S. Det säger något om hur pass framgångsrik Switch varit och fortfarande är.

Nintendo bekräftar att det inte kommer släppas någon ny hårdvara under 2023, om nu någon fått för sig att en uppföljare till Switch skulle komma redan i år. Det var aldrig realistiskt i mina ögon. Däremot vidhåller jag att 2024 är det sannolika året för en ny Nintendo-konsol. Huruvida de satsar på en vårlansering som sist eller en mer traditionell lansering i november är mer oklart.

Lite beroende på vad nästa konsol är, skulle Switch kunna samexistera med den under några år.

Nintendo har sålt över en miljard spel till Switch.
(Visited 93 times, 1 visits today)