Jag har påtalat flera gånger att jag inte är jätteimponerad av den nya konsolgenerationen. Vi har inte direkt blivit golvade av det som PlayStation 5 och Xbox Series X haft att erbjuda under sina snart tre år på marknaden.

Innan Unreal Engine 5 slår igenom får vi nöja oss med att spelen ser ut som snygga PS4-spel. Och det är helt OK. Men. Det finns en funktion som verkligen gör skillnad, som påverkar hur jag spelar mina spel och som jag saknar så fort jag spelar på en annan konsol. Det är Quick Resume på Xbox.

Funktionen är lika enkel som den är oemotståndlig. Quick Resume låter dig ta vid exakt där du lämnade spelet sist. Inte vid senaste sparpunkten utan precis vid det ögonblick du lämnade ditt spel. Inga laddtider, bara pang! Rakt in i spelet. Direkt.

Din konsol kan hålla koll på totalt fem spel samtidigt, vilket är mer än tillräckligt för mig. Detta fungerar oavsett om du kör spelet digitalt eller från skiva och oavsett om du tar ut skivan och ersätter den med en ny mellan varven. Just nu spelar jag och femåringen olika spel, båda på skiva. Vi byter alltså spel frekvent och Quick Resume håller koll på båda våra äventyr samtidigt så att vi inte behöver spela om ett enda ögonblick i onödan.

Quick Resume är en välsignelse för oss med ont om tid, och en stor skillnad mellan Xbox One och Xbox Series X/S. Det är också en funktion som skiljer ut Xbox från PS5, och faktum är att den kommit att bli så pass viktig att jag hellre spelar ett spel på Xbox av den anledningen om spelet finns till båda plattformarna.

Den nya generationen handlar således inte främst om nya grafiska kliv, åtminstone inte än. Funktioner som Quick Resume som gör att vi småbarnsföräldrar med ont om tid kan utnyttja den lediga tid vi har till max är next-gen nog och värda att applådera.

(Visited 70 times, 1 visits today)