Det är bara att säga det rakt ut: den nya Steam Deck-utmanaren Asus ROG Ally är läcker. Riktigt läcker.

Den ser ut som en yngre och hippare version av Valves bärbara lilla monster. Den är mer tillgänglig för folk i allmänhet då den använder Windows 11 rakt av i stället för Linux. Det betyder att alla kommer känna igen sig direkt när de startar enheten. Inget pillande och trixande, bara att hoppa rakt in.

Därtill har Microsoft sett till att du kan köra Game Pass på den, vilket betyder att du både kan ha tillgång till hela ditt Steambibliotek och ditt Game Pass-bibliotek av spel. Det är en hel del, det.

Prestandamässigt är den något i hästväg med med en beräknad prestanda på drygt 8,6 teraflops för den dyrare Z1 Extreme-modellen. Den vanliga Z1 har en avsevärt lägre prestanda, så du som konsument måste bestämma dig för vad du vill ha redan här.

Men smakar det så kostar det. Z1 Extreme, som väl är den modell som rekommenderas om du vill ha lite kräm, går loss på 9500 kr i Sverige. Det är flera tusenlappar mer än en PS5.

En uppenbar nackdel kan identifieras. ROG Ally har en batteritid på runt en timme, vilket gör den i princip oanvändbar som en på riktigt bärbar enhet. Synd, och synd att priset drog iväg så förbaskat. Men roligt att det börjar dyka upp fler bärbara konkurrenter, även om ROG Ally mer är en konkurrent till Steam Deck än till Switch.

Om du har en tiotusing över kan du förboka redan nu och få din Asus ROG Ally den 13 juni.

(Visited 60 times, 1 visits today)