Det har kommit siffror för det första kvartalets försäljning av spel och konsoler i Storbritannien. Det är en marknad som brukar vara den andra största för Xbox bakom den nordamerikanska. Xbox 360 var exempelvis riktigt framgångsrik på de brittiska öarna. Sony återtog initiativet när Microsoft snavade med Xbox One, men med Xbox Series X/S skulle amerikanerna åter sätta sig i förarsätet.

Sanningen är att de inte är i närheten av det. Men låt oss först bena ut hur förhållandet mellan Xbox och PlayStation 5 ser ut för tillfället. I Storbritannien stod PS5 för hälften av konsolförsäljningen under årets första kvartal. Switch backade med 25 procent, vilket är väntat för en så gammal konsol. Xbox Series X/S, som är inne på sitt tredje år och borde vara som starkast just nu, backade med hela 18 procent. Det är anmärkningsvärt mycket och väldigt oroväckande för Microsoft. Men trenden är inte ny, vi ser liknande siffror även på andra håll.

Detta får återverkningar även på spelförsäljningen. Remaken av Resident Evil 4 lanserades i mars till Xbox Series X/S, PS4, PS5 och PC och klev genast upp på topplistorna. Enligt uppgift ska fördelningen av försäljningen ha varit 65 procent till PS4/PS5, 20 procent till Xbox och 15 procent till PC. Det är en så förkrossande majoritet för Sonys konsoler att det nästan blir löjeväckande. Och detta är alltså på en av de starkaste marknaderna för Xbox.

Här har Xbox ett riktigt bekymmer. De är irrelevanta i Japan och i princip chanslösa över hela EU. Storbritannien har varit det skinande undantaget utanför Nordamerika. Så är det inte längre.

Faktum är att denna generation håller på att glida Xbox ur händerna. Allt handlar inte om sålda konsoler längre, särskilt inte för Microsoft som vill kränga tjänster och abonnemang. Men konsolförsäljning är relevant att mäta så länge konsolerna finns att köpa, och allt tyder på att Game Pass inte har vuxit i enlighet med Microsofts initiala förväntningar heller.

Många trodde att detta skulle bli en comebackgeneration för Xbox efter de tunga åren med Xbox One. Phil Spencer ägnade trots allt flera år åt att räta upp skeppet. Först med hårdvara i form av Xbox One S och One X, sedan med tjänster som bakåtkompatibilitet, cross-play och inte minst Game Pass. Därefter kom uppköpen av studior med början 2018. Nu väntar vi på besked om den gigantiska affären med Activision Blizzard går igenom eller ej. Men framför allt väntar vi fortfarande på spelen.

Här finner vi sannolikt den troligaste förklaringen till kräftgången för Xbox. Det släpps inga exklusiva spel som gör att folk rusar till affären för att köpa en Xbox. Det är nog inte svårare än så.

I stället för att leverera spel har Xbox satsat på nya färger till handkontroller, miljövänligt energiläge i konsolen och annat som ingen efterfrågat.

I juni har Microsoft chansen att tända hoppet för många som börjat tappa tålamodet. De behöver både avtäcka nya spel och visa massor av gameplay av redan utannonserade titlar. Starfield är stort, men det räcker inte. Spel som varit under utveckling i åratal måste avtäckas, lanseringsdatum presenteras. Annars är denna generation definitivt förlorad för Xbox och varumärket åter igen i fritt fall.

Folk går inte längre på snacket om att vänta några år till. Det räcker nu. Nu är det dags att visa resultat.

(Visited 180 times, 1 visits today)