Microsoft har släppt sin kvartalsrapport för årets tre första månader, som är det tredje kvartalet för räkenskapsåret. Medan moderbolaget som vanligt simmar i pengar med intäkter på 52,9 miljarder dollar och 18,3 miljarder dollar i vinst, är det desto dystrare för den lilla del av Microsoft som heter Xbox.

Det är emellertid inte enbart Xbox som har problem. PC-marknaden gungar, vilket illustrerades av en 30-procentig minskning i försäljning jämfört med samma tid 2022. Detta påverkar oundvikligen Microsoft, som såg en liknande nedgång i inkomster. Microsoft räknar med att tappet fortsätter för Windows under kommande kvartal. Desto bättre går det för Office samt moln- och servertjänster, där ökningen var hela 12, 17 respektive 27 procent.

Att det går tungt för Xbox är ingen nyhet, det har vi berättat om tidigare och signalerna har varit tydliga på flera marknader under en längre tid. Nu får vi bekräftat, svart på vitt, hur illa det är. 2022 var svagt och 2023 har inte börjat bättre. Konsolförsäljningen sjönk med hela 30 procent under Q3, vilket gjorde kvartalet till det svagaste hittills sedan Xbox Series X/S lanserades. Intäkterna från spel sjönk bara med fyra procent, och content and services (där Game Pass ingår) ökade faktiskt något med tre procent.

Microsoft drog in nära en miljard dollar i intäkter från Game Pass, men någon uppdatering på antalet prenumeranter har vi inte fått sedan i januari 2022 då siffran var 25 miljoner. Dock vet vi att tillväxten i princip har stannat upp på Xbox, medan PC Game Pass fortsätter att växa och expandera till flera länder.

Som om inte allt detta vore nog har brittiska CMA sagt nej till Microsofts köp av Activision Blizzard. Microsoft kommer överklaga, men britternas beslut gör att affären knappast kommer gå i hamn redan i år som planerat. Om den nu någonsin gör det.

(Visited 110 times, 1 visits today)