Ända sedan 1995 har Electronic Entertainment Expo, kort och gott kallat E3, hållits i Los Angeles varje senvår eller sommar. I början av juni brukar portarna öppna och den massiva floden nyheter från TV- och datorspelsvärlden sätta igång och hålla i under några intensiva dagar som lämnat speljournalister utpumpade och alla spelintresserade upphetsade inför framtida spelsläpp.

Pandemin satte käppar i hjulet. I fjol lovade dock ESA, som ansvarar för E3-mässan, att 2023 skulle bli den stora comebacken. Så blir det inte. Efter att utgivare efter utgivare tackat nej till att närvara, där EA, Microsoft, Sony och Nintendo var några av de största, var det slutligen bara Ubisoft kvar. Situationen var förstås ohållbar.

E3 ställs därmed in helt och hållet, och denna gång går det inte att skylla på en global pandemi. Det finns helt enkelt inget intresse att närvara på E3 längre. ESA har en därmed del att fundera över. Är sagan all för E3 eller kan mässan återuppstå i någon sorts ny form?

Det vore lätt att skylla allt på digitaliseringen, men fysiska mässor fyller bevisligen fortfarande en funktion för människor, vilket vi ser på allt från olika hobbymässor till Comic Con. Jag tror att E3 måste hitta ett nytt format som kapar kostnader för de närvarande.

Gissningsvis är ett deltagande behäftat med tämligen enorma summor, och när företag som Sony, Nintendo och EA ser att de kan kommunicera lika bra till sina kunder via ett snorbilligt digitalt event och dessutom slippa konkurrera om uppmärksamheten med två dussin andra företag, är det inte så konstigt att de väljer bort E3.

Tiderna förändras och en mässa som E3 måste hänga med i utvecklingen om den ska förbli relevant. Här finns således en läxa att göra. Ty ställs mässan in igen 2024 är det nog så att vi får konstatera att E3 är dött och begravet. Vilket vore trist, för det är en förbaskat trevlig tradition. Även för alla oss som aldrig satt vår fot på mässgolvet i LA.

(Visited 152 times, 1 visits today)