Välj en sida

TV-adaptionen av The Last of Us har mottagit stående ovationer från både kritiker och många fans av spelet. Det är ovanligt. Vanligare är att filmer och serier baserade på TV- och datorspel blir antingen undermåliga eller något helt eget som inte har så mycket med spelet att göra. Craig Mazin och Neil Druckmann lyckades hitta en balans som är väldigt svår och ro projektet i hamn.

Det fanns många potentiella fallgropar och mycket att vara skeptisk till i början. Castingen, exempelvis. Bella Ramsey var knappast självskriven i rollen som Ellie, men efter att ha sett klart serien måste jag säga att hon gjorde ett utmärkt jobb. Jag vande mig aldrig riktigt vid Pablo Pascal som Joel, men på hans skådespelarprestation finns inte så mycket att klaga.

Egentligen har jag bara några få invändningar. Den ena handlar om seriens tempo. Att avhandla hela spelet, inklusive egna stickspår där vissa delar fördjupas, på blott nio avsnitt blev för stressigt. Särskilt som två av avsnitten är sidospår, vilket lämnar sju avsnitt för att ta historien från start till mål. Det är för lite, och det märks. När berättelsen väl ska ta skutt framåt blir det i ett väldigt högt tempo.

Den andra invändningen handlar om bristen på action. För att utspelas i en postapokalyptisk värld och för att vara baserad på ett TV-spel är The Last of Us förvånansvärt fri från actionsekvenser. På ett plan är det befriande att det inte blev billig TV-spelsaction av alltihop, men lite mer spänning och fart hade verkligen inte skadat.

Jag har sett somliga kalla serien för ”mästerlig”. Så bra är den inte, rent objektivt. Det är inte Chernobyl-klass på något vis, och för den som inte spelat spelet kan jag förstå om The Last of Us känns som ett bra avsnitt av The Walking Dead.

Med detta sagt är jag positivt överraskad av hur The Last of Us blev. De har verkligen lyckats föra spelet från TV-spelens till filmens värld på ett imponerande sätt. Inte sällan är scenerna som direkt plockade ur det tio år gamla spelet, och det är förstås godis för fansen. Att både Troy Baker, som röstskådespelar Joel, och Ashley Johnson, som gör Ellie i spelet, får en liten roll i serien är fina små påskägg.

Säsong 2 kommer förstås. Men eftersom jag inte var ett fan av det andra spelet ser jag inte fram emot fortsättningen lika mycket. Däremot ska det bli intressant att se hur de tacklar den speciella berättelsen som är helt uppdelad utifrån två olika perspektiv.

Betyget skulle bli 4/5.

(Visited 80 times, 1 visits today)