Välj en sida

Spel har tagit vissa bestämda kliv framåt vid ett antal tillfällen under de senaste decennierna. Sedan hemkonsolen tog plats i våra vardags- och sovrum har vi genomgått flera faser där utvecklingen tagit fart rejält och utvecklat spelmediet.

Som när vi tog steget från 2D till 3D (primärt PlayStation, Saturn och Nintendo 64). När online blev en stor grej (först med Dreamcast, sedan med Xbox). Och när vi gick från SD till HD (Xbox 360 och PlayStation 3).

Sedan dess har branschen främst utvecklats på tjänstesidan, det vill säga genom själva distributionen av spel som blivit alltmer digital och genom Game Pass betydligt mer tillgänglig.

Den nya generationens konsoler PlayStation 5 och Xbox Series X/S har inte imponerat på mig. Då har det ändå gått två och ett halvt år sedan de lanserades. Det finns inga spel som har golvat mig, även om Ratchet & Clank: Rift Apart är ett tjusigt spel och God of War Ragnarök är väldigt bra.

Grafisk briljans på PS4: Uncharted 4 och The Order: 1886.

Grafik är inte allt, jag vet, men det är ändå så vi lärt oss att bedöma en ny konsolgeneration. Jag skulle vilja påstå att den förra generationen glänste mer till en början, med grafiska uppvisningar i Ryse: Son of Rome och Killzone: Shadow Fall direkt på lanseringsdagen. Sedan dröjde det något år innan vi fick se vad framför allt PS4 gick för. The Order: 1886 (2015), Uncharted 4 (2016) och The Last of Us Part II (2020) sprängde vallarna. Forza Horizon 4 med HDR gav mig en nextgen-känsla på Xbox One X, och Red Dead Redemption II såg sagolikt ut.

Visst är de nya konsolerna ”next-gen” på andra sätt. Väldigt korta laddtider, exempelvis, och Xbox har en superb funktion som PS5 saknar. Quick Resume låter oss växla mellan upp till fem spel och fortsätta exakt där vi senast slutade. När man vant sig vid denna funktion är det irriterande att spela på konsoler som saknar den.

Men vi väntar fortfarande på de där spelen som ska få oss att tappa hakan. Det verkar inte som att Starfield blir ett sådant spel, även om det lär imponera på andra sätt.

Det finns dock ljuspunkter på natthimlen, och det är framför allt Unreal Engine 5. Många spel under utveckling just nu byggs i Unreal 5, och detta kommer att märkas. Av de techdemon vi sett att döma kan spelen komma att bli ruskigt realistiska. Kanske är det alltså så att nästa Tomb Raider, framtida Assassin’s Creed och kommande ännu outannonserade titlar blir gudalikt snygga tack vare Unreal 5. Låt oss hoppas att det finns haktappande upplevelser runt hörnet.

Läs även:
Två år senare: PS5 vs Xbox Series X

(Visited 72 times, 1 visits today)