Välj en sida

Det är kvartalsrapporttider, och sist ut bland konsoltillverkarna är Nintendo. De har däremot mest att glädjas åt. I sin senaste rapport som täcker nio månader fram till 31 december är det i princip endast fina siffror.

Nintendo har nu sålt 122,5 miljoner Switch-konsoler, fördelat på tre olika modeller (standardmodellen, den enbart bärbara Lite samt OLED-modellen). Vi vet inte fördelningen mellan dessa modeller, men det kan göra detsamma. Det vi vet är att Switch nu definitivt och med god marginal passerat PlayStation 4 som landade på 118 miljoner innan Sony slutade att rapportera försäljningen av sin gamla trotjänare (som för övrigt fyller 10 år i november!).

Försäljningen av Switch under 2022 sjönk visserligen med 21 procent jämfört med 2021 och landade på knappt 15 miljoner enheter. Men det förklarar Nintendo med komponentbrist i första hand, något som höll tillbaka produktionen under det första halvåret.

Försäljningen av spel sjönk marginellt, 4 procent. Nintendo kan dock det här med att kränga spel. Mario Kart 8 Deluxe, Switch-versionen av Wii U-spelet från 2014, har nu passerat 52 miljoner sålda ex bara på Switch. Det är mer än Red Dead Redemption II, som referens, och givetvis ett incitament att inte släppa ett nytt Mario Kart under hela denna generation.

Just att Nintendo, tack vare framgångarna, har hållit tillbaka flera spelserier ger dem ett bra utgångsläge inför nästa generation. Vi har inte sett ett nytt Super Mario sedan 2017. Inte ett Mario Kart sedan 2014. Inte ett Donkey Kong sedan 2014. Metroid Prime 4 har utannonserats med en logotyp, inget mer, och blir sannolikt ett spel för nästa konsol, inte Switch. Pikmin 4 verkar Nintendo ha hållit tillbaka i flera år, i väntan på rätt tillfälle. Detta är ganska unikt om man jämför med hur Sony och Microsoft agerar.

Det behöver nog skrivas en avhandling om Switch snart. Ingen förutspådde en sådan här monumental succé, och det kan inte upprepas nog. Men vi ser samtidigt att försäljningen börjar mattas något, om än från väldigt höga nivåer. Det är inte slut än, definitivt inte. Någon ny konsol lär vi således inte få i år eller 2024 heller, om jag får gissa. Vilket öppnar upp för fler nya rekord och rubriker med utropstecken innan efterföljaren presenteras.

Ingen trodde att PS2 skulle kunna utmanas.
(Visited 108 times, 1 visits today)