Välj en sida

Nu när försäljningsstatistiken för december och hela 2022 ramlar in står det klart att Nintendo Switch var den konsol som sålda bäst i USA för femte året i rad. Fem år i sträck har alltså Switch sålt bättre än PlayStation och Xbox.

Detta är rasande imponerande. Men det reser också frågetecken, för hur följer man egentligen upp en sådan monumental succé? Det är nog Nintendos stora huvudbry just nu. Det går inte av sig självt, det är en sak som är säker. Nintendo försökte upprepa Wii-succén men Wii U blev företagets största kommersiella fiasko någonsin (Virtual Boy räknar jag inte riktigt in eftersom det inte var en stationär konsol som ersatte en annan).

Risken är också att framgångarna har gjort Nintendo kaxiga. Igen. Det var just detta som hände efter Wii, och det slog tillbaka. Jag har lite svårt att se ett ödmjukt och kundvänligt Nintendo komma ur det berg av pengar som Switch har byggt åt företaget. Det fungerar sällan så, vilket även Sony och Microsoft är exempel på.

Nintendo står inför sin tuffaste uppgift sedan de försökte återuppfinna hjulet efter Gamecube. Att följa upp Switch blir ingen enkel sak. Men givetvis är läget nu på alla sätt bättre än det var efter fiaskot Wii U, då både utgivare och kunder tappat förtroende för Nintendo. Det gick uppenbarligen snabbt att vinna det tillbaka. Men vi vet hur snabbt det kan gå utför. Just därför ska det bi oerhört spännande att se vad Nintendo kommer koka ihop nästa gång.

När uppföljaren till Switch lanseras vet vi ingenting om. Men eftersom konsolen fortsätta att toppa försäljningen över hela världen finns det ingen anledning för Nintendo att ha bråttom. 2025 är en rimlig gissning.

(Visited 107 times, 1 visits today)