Välj en sida

Det blev inte det där superåret som många hade trott. Inför 2022 såg det oerhört ljust ut, men nu med hela året i backspegeln kan vi konstatera att det blev ett bra spelår – men inte mer. Det släpptes visserligen några storspel även i år, där Elden Ring och God of War Ragnarök har fått störst uppmärksamhet. Men smaken är som baken, och av de spel som intresserade mig nådde inget upp till ett riktigt toppbetyg.

Precis som under 2021 hade jag några av de starkaste spelupplevelserna när jag spelade spel ur backloggen. Men det har redan avhandlats här. Nu en titt på hur spelåret 2022 såg ut för mig personligen.

Årets spel: A Plague Tale: Requiem
Det var ingen jätteskräll att Asobos uppföljare till 2019 års tredje bästa spel A Plague Tale: Innocence skulle bli årets spel 2022. Requiem är en försiktig uppföljare som inledningsvis känns väldigt lik det första spelet. Men berättelsen tar sig, och efter drygt två dussin timmar väntar ett välskrivet slut som känns i magen.

MINA TOPP 5
1. A Plague Tale: Requiem
2. God of War Ragnarök
3. Sonic Frontiers
4. Stray
5. High on Life
Hedersomnämnande: Return to Monkey Island

Årets snyggaste spel: God of War Ragnarök
God of War slog sig in i toppstriden om de snyggaste spelen till PS4 när det kom 2018. Uppföljaren skulle bli PS5-exklusivt men blev slutligen en crossgen-titel. Det märks, för det imponerar inte som det första spelet gjorde. Vi förväntar oss lite mer på PS5 än så här. Med detta sagt är Ragnarök definitivt ett tjusigt spel som håller en väldigt hög lägstanivå.

Ungefär så här såg mitt år på Xbox ut, även om antalet spel är lite för högt och antalet timmar känns lite för lågt.

Årets besvikelse: Xbox (exklusiva spel)
Jag har ägnat de allra flesta av mina speltimmar på Xbox även i år. Det kan jag tacka Game Pass för, det har nämligen varit ett väldigt svagt år när det kommer till nya exklusiva spel. När Starfield försenades till 2023 gapade det förfärande tomt i kalendern. Hade det inte varit för Game Pass hade jag knappt haft skäl att röra min Xbox Series X i år.

Årets design: God of War Ragnarök
Rebooten God of War (2018) bjöd inte bara på präktig action utan också alldeles utsökt design. Ragnarök är inte ett dugg sämre. Det imponerar inte riktigt lika mycket eftersom vi så att säga har sett det förut, men vart man än går möts man av genomtänkt och inbjudande art design.

Årets överraskning: Sonic Frontiers
Sonic Team har testat många olika vägar för Sonic i över 20 års tid utan att lyckas helt. Sonic Frontiers är deras mest vågade försök sedan Sonic Adventure, och tro det eller ej: det fungerar! Sonic hör hemma i en öppen värld, och försäljningen är så pass god att Sonic Team nog redan har börjat klura på uppföljaren.

Årets uppföljare: A Plague Tale Requiem
Asobo återfann inte direkt hjulet med Requiem men bjöd likväl på en engagerande, välskriven och vacker resa om syskonparet Amicia och Hugo. Än en gång ställs de inför död, pussel och massor av råttor. Och den här gången står mer än någonsin på spel.

Årets soundtrack: Sonic Frontiers
När jag tar mig an den första bossen Giganto och hör Sleeping With Sirens Undefeatable för första gången är det lite gåshud. Dels för att själva bossfajten är storslagen, dels för att musikvalet är så oväntat lyckat. Men soundtracket i Sonic Frontiers är mer än så. Cyberspacebanorna bjuder på mer klassiska låtar i modern tappning medan de öppna områdena har ett lugn och rogivande soundtrack.

Årets konsol: PlayStation 5
2022 blev lite av ett mellanår för både Switch och Xbox Series X/S. Sony såg emellertid till att PS5-spelarna försågs med en pålitlig mängd nya AAA-spel. Som vanligt. Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7 och God of War Ragnarök var tre topptitlar som inte hade någon konkurrens på andra konsoler. För den som inte redan upplevt Ellies och Joels resa fanns också remaken The Last of Us Part I, och lilla mysspelet Stray var ett skönt avbrott från all action. PS5 hade ett stabilt år och det kommer bara bli bättre.

Årets backloggspel: Gears of War 2
Det var en spelserie jag aldrig fastnade för under Xbox 360-eran men som jag gav en andra chans i år. Och det är jag glad för. Det första spelet har åldrats betänkligt, men Gears of War 2 är ett jätteskutt uppåt i kvalitet. Detta är fortfarande förstklassig underhållning och ett av 2000-talets mest underhållande och välgjorda actionspel.

Årets oumbärliga: Game Pass
Xbox må ha haft ett svagt år vad exklusiva spel beträffar, men Game Pass fortsätter att briljera. Förutom att ha tillgång till äldre spel, som hela Gears of War-serien, har det ramlat in nya spel under året. Spel som A Plague Tale: Requiem, Tunic, Road 96, As Dusk Falls, Tinykin, Scorn, Signalis, Ghost Song Return to Monkey Island Somerville och High on Life. För att nämna några. Det fina med Game Pass är blandningen av nytt och gammalt, storspel och indietitlar och den enorma variationen. Alla borde hitta något intressant på Microsofts speltjänst, som för övrigt fyllde fem år i somras.

Årets miss (önskar jag hade spelat): Pentiment
Ännu ett omtalat Game Pass-spel. Pentiment har kammat hem riktigt fina betyg, men är en udda och långsam upplevelse som jag inte riktigt hade tid med i år. Det verkar dock tillräckligt intressant för att jag ska ångra lite att jag inte fann tiden. Men spelet finns kvar på Game Pass och början av 2023 kanske blir ett utmärkt tillfälle att prova på.

Ett udda spel jag önskar jag hade spelat.
(Visited 144 times, 1 visits today)