Välj en sida

I somras började jag ta mig igenom Telltales The Walking Dead-spel. För någon som inte är van vid peka-och-klicka-spel kändes det först en aning ointuitivt. Spelen är nästan att likna vid interaktiva grafiska noveller. Men när sättet att spela på väl har satt sig i både fingrar och hjärna, lyfter The Walking Dead och blir en berättelse man inte bör missa.

Vi stiftar tidigt bekantskap med Lee, en man på flykt undan rättvisan. Han träffar den lilla flickan Clementine, som kommit ifrån sina föräldrar i den postapokalyptiska världen. Lee tar sig an flickan och de inleder en resa som ska vara under en hel säsong.

Clementines resa har dock bara börjat. De följande säsongerna är hennes berättelse. Hon växer, förstås, och mognar. Hon träffar nya grupper, ställs inför nya utmaningar och trots sin ringa ålder tvingas hon till vuxna beslut. Clementine är en välskriven karaktär, komplex och inte endimensionell. Det finns gott om andra karaktärer som också känns trovärdiga.

I The Walking Dead finns få helt goda eller onda karaktärer. Så enkelt är det sällan. Även personer man som spelare bygger upp ett starkt agg emot och mer än gärna blåser skallen av om tillfälle ges, kan visa upp svaghet och väcka viss empati när de är slagna och bönar om nåd.

Styrkan i The Walking Dead är karaktärerna och sättet på vilket vi kan påverka dem genom att fatta vissa beslut. Besluten har verkliga konsekvenser, i vissa fall är det en skillnad på liv och död, men det handlar oftare om andra karaktärers inställning till Clementine samt att lösa konflikter. ”Vad händer om jag säger eller gör så här?”

Säsong 4, den sista, börjar svagt och jag har svårt att knyta an till någon av de nya karaktärerna. Men det tar sig från episod 2 och slutet är riktigt välskrivet och starkt, i synnerhet när man har varit med på hela resan.

Efter att ha gått i mål är jag positivt överraskad. Jag hade inte förväntat mig den här nivån av kvalitet när jag, lite trevande, startade den första säsongen i somras. Därför är jag glad för att jag inte gav upp där i början utan hängde i.

The Walking Dead är helt fristående från TV-serien och den grafiska novellen, även om några få välkända karaktärer dyker upp och försvinner lika snabbt. Telltales berättelse är Clementines historia, och den är en resa som verkligen är värd göra från start till mål.

Clementine börjar som liten och oskyldig, men tvingas mogna snabbt.
(Visited 81 times, 1 visits today)