Välj en sida

Switch fortsätter att tappa i försäljning men är fortfarande överlägsen på den europeiska kontinenten. I november sålde Nintendos succékonsol dubbelt så bra som närmaste konkurrent, PlayStation 5, enligt data från GSD.

Det såldes 690 000 konsoler i Europa i november, vilket var en minskning med en femtedel jämfört med 2021. Pandemin drev upp försäljningen för alla konsoltillverkare, så nedgången nu är en sorts återgång till mer normala nivåer.

Minskningen stod Switch för, konkurrenterna PS5 och Xbox Series X/S ökade nämligen med 49 respektive 22 procent. Och ändå kom de alltså inte i närheten av Switch den här gången heller.

Det såldes över 18 miljoner spel i Europa i november, och det som sålde allra bäst var God of War Ragnarök. Inte helt oväntat, kanske. Lite oväntat var däremot att 7 av 10 köpte spelet till PS5 medan endast 3 av 10 köpte PS4-versionen. Uppenbarligen finns det en hel del PS5-konsoler ute i stugorna, och detta kanske kan få Sony att upphöra med sina cross-gen-releaser från och med nu. Ragnarök är i vilket fall en stor succé, det sålde under sina tre första veckor hela 62 procent bättre än God of War från 2018 gjorde under samma tid.

Sega är inte vana vid att ha spel på topplistan, men i november lyckades både Sonic Frontiers (6) och Football Manager 2023 (10) klämma sig in på topp 10. Som tidigare berättat har Sonic Frontiers fått en utmärkt start – spelet var nr 4 på Nordamerikas topplista i november och har sålts i över 2,5 miljoner exemplar världen över.

En intressant detalj för oss nördar är att majoriteten, drygt 10 miljoner, av de 18 miljoner sålda spelen i Europa i november var fysiska kopior. Trenden är annars att allt färre spel säljs fysiskt. Månne är det många föräldrar som köpt julklappar till sina barn och hellre då köper ett fysiskt spel för att kunna lägga det under granen. Black Friday-reor kan också ha spelat in.

(Visited 87 times, 1 visits today)