Välj en sida

The Game Awards har blivit en årlig tradition. Förutom att vara ett tillfälle att fira årets spelhändelser lockar Geoff Keighleys spelgala också utannonseringar av nya spel. Microsoft valde exempelvis att använda galan för att avtäcka Xbox Series X för två år sedan.

Till PlayStation avtäcktes i år Death Stranding 2, vilket var en stor överraskning, men också DLC till Horizon Forbidden West. På nominerings- och prisfronten kammade Sony och Nintendo rent med spel som God of War Ragnarök, Splatoon 3, Gran Turismo 7 och Bayonetta 3.

Xbox var däremot helt frånvarande. Både vad gäller vinnare på scenen och avtäckningar eller trailrar för redan utannonserade spel. Inga nyheter. Inga sneak peaks. Ingenting.

Detta har som väntat väckt reaktioner. Xbox frånvaro säger nämligen en hel del om spelsituationen på plattformen. Dels blev det överdrivet tydligt hur få exklusiva toppspel som släppts till Xbox i år. Efter ett bra 2021 drabbades 2022 av förseningar. Dels börjar det bli tradigt att höra Xbox-företrädare skryta om hur mycket som är på gång men aldrig få se resultatet av alla projekt.

För det är sant: det är många spel under utveckling. Xbox Game Studios har vuxit rejält de senaste åren, massor av projekt måste vara på gång. Men när? Och vilka? Fable, Avowed, Indiana Jones, Everwild och Perfect Dark är alla spel vi endast sett korta teasers av.

Vad Compulsion Games sysslar med har vi ingen aning om – det är drygt fyra år sedan de släppte ett spel. Hellblade II har ännu inget releasedatum. Starfield måste bara komma under 2023, sannolikt skjuts det fram till oktober/november. Redfall ska också släppas, liksom nya Forza Motorsport.

2023 kan bli ett hejdundrande superår för Xbox. Men det är mest förhoppningar i dagsläget. Inte ens under Spencers ledning har Xbox nått särskilt imponerande resultat vad gäller spelutgivning. Han har varit chef för Xbox-divisionen i ett decennium nu, så det är verkligen dags att leverera.

Det ska mycket till för att jag ska lämna Xbox. Jag ”firade” 20 år som Xbox-spelare tidigare i år, det var nämligen i mars 2002 som den allra första Xbox-konsolen lanserades i Sverige och jag var där från dag 1. Jag har kort sagt tillbringat i princip hela min tid som vuxen med en Xbox-kontroll i händerna.

Men det går inte att förneka att spelbristen är ett problem. Game Pass håller mig flytande mer än väl, men det var länge sedan det släpptes ett nytt och spännande AAA-spel till Xbox som inte gick att spela till PlayStation. Microsoft hade chansen att hypa upp det kommande året under årets bäst bevakade branschfest. De tog den inte.

Starfield ska äntligen släppas 2023.
(Visited 67 times, 1 visits today)