Välj en sida

Sony har presenterat sin senaste kvartalsrapport. Det var ganska dystra siffror. Kombinationen av en minskad försäljning av fysiska spel, höga kostnader för spelutveckling, uppköpet av Bungie och en dyr dollar ledde till ett rejält fall för Sonys spelavdelning. Rörelseresultatet rasade med nästan 50 procent.

Därtill minskade antalet PlayStation Plus-prenumeranter för tredje kvartalet i följd. Det betyder att Sonys nya PS Plus-tjänst, med olika priser för lite olika nivåer, inte har blivit någon succé än.

Under kvartalet såldes 3,3 miljoner PS5-konsoler vilket tangerade samma kvartal förra året och 62,5 miljoner spel till PS4 och PS5, vilket var en nästan 20-procentig minskning. Under det senaste halvåret har Sony skeppat och sålt 5,7 miljoner konsoler, vilket är långt under målet på 18 miljoner för hela räkenskapsåret. Men så har vi också den lukrativa julhandeln framför oss, och Sony verkar ha lyckats tillverka många konsoler den här gången.

Jämförelse mellan PS4 och PS5.

Det verkar börja lossna på produktionsfronten. Sony uppges planera tillverkning av över 30 miljoner PS5 under 2023, vilket lär betyda att vi kommer få se konsolen på butikshyllorna för första gången sedan lanseringen 2020.

Totalt har PS5 nu passerat 25 miljoner sålda enheter till kund. Under samma tidsram lyckades PS4 sälja 29,3 miljoner, men så var förutsättningarna då också annorlunda. Det fanns inte alls samma negativa omvärldsfaktorer som påverkade tillverkning och distribution, dessutom var Xbox One en svagare konkurrent än vad Xbox Series X/S är.

Det finns vissa orosmoln på kort sikt, men PS5 har en ljus framtid och Sony kommer tjäna bra med pengar på sin spelverksamhet även framgent. I synnerhet om de lyckas möta efterfrågan och faktiskt få ut konsoler i butiker under nästa år.

Det säljs allt färre spel fysiskt.
(Visited 68 times, 1 visits today)