Välj en sida

Microsofts beslut att släppa en svagare modell av sin nya Xbox-serie av konsoler, Xbox Series S, kritiseras ofta av såväl spelare som (några få namngivna) utvecklare. Den sägs ”hålla tillbaka” den nya generationen. Men för Xbox-chefen Phil Spencer har den lättillgängliga Series S varit en väldigt medveten strategi för att nå mindre köpstarka och hängivna kundgrupper, sådana som inte bryr sig om 4K-upplösning eller den allra senaste tekniken.

Det tycks vara en framgångsrik affärsmodell. Exakt hur många Xbox-konsoler Microsoft har sålt hittills denna generation vet vi inte exakt, ej heller den precisa fördelningen mellan Xbox Series S och X. Däremot har vi nu fått ett annat mått på framgången för den billigare modellen: nästan hälften av alla som köper en Xbox Series S har inte funnits i Xbox ekosystem tidigare, enligt Satya Nadella.

Detta måste ses som ett bevis för att Microsofts strategi att locka helt nya Xbox-kunder fungerar. Det låga priset är förstås en viktig faktor här. Xbox Series S är ofta billigare än Switch och dess formfaktor tilltalande. Flertalet verkar inte sakna skivläsaren heller, vilket i och för sig är lite av en sorg för oss gamla rävar som inte vill att det fysiska spelmediet ska dö.

Det ryktas om en uppgraderad Xbox Series X, kanske nästa år. Men med hänsyn tagen till ovanstående nyheter lär Xbox Series S inte plockas bort (även om den kan tänkas få en bättre optimerad ersättare över tid). Den är helt enkelt Microsofts spjutspets mot casualpubliken och en billig inträdesbiljett till Game Pass. Som sådan är Series S viktig och säkerligen här för att stanna.

(Visited 94 times, 1 visits today)