Välj en sida

Nintendo annonserade i sin senaste kvartalsrapport att de nu passerat 111 miljoner sålda Switchkonsoler. Det lägger Wii på drygt avstånd, nästa mål är PlayStation 2. Huruvida Switch kommer slå Sonys rekordhållare är oklart, för nu mattas försäljningen något.

Nintendo har ett mål på att sälja 21 miljoner konsoler under räkenskapsåret. Under det senaste kvartalet lyckades de sälja 3,43 miljoner, vilket är en miljon enheter sämre än motsvarande tid i fjol. Problemet är nog inte bristande efterfrågan utan snarare ett frågetecken kring hur många konsoler Nintendo kan tillverka. De medger att de inte har lyckats bygga upp ett lager inför hösten och vintern nu under sommaren som de brukar, vilket kan komma att skada julförsäljningen.

Vidare har Nintendo sagt att de inte kommer visa upp eller bekräfta någon ny hårdvara i år. Om nu någon trodde något annat. Switch får alltså vänta ytterligare en tid på sin uppföljare. Detta betyder att det framstår som alltmer osannolikt att vi får se någon hårdvaruuppgradering av Switch, en Switch Pro, som många hoppats på. Den enda reella uppgradering som Nintendo släppt är fjolårets OLED-modell, som primärt fokuserade på en bättre skärm.

Nintendo har, med rätta, uttryckt oro över skiftet från Switch till nästa plattform. Fiaskot de drabbades av med Wii U, som bara sålde en dryg tiondel av vad Wii gjorde, ligger förstås färskt i minnet. Dessutom vill de naturligtvis suga på Switchkaramellen så länge det går, och hittills går det oväntat bra. Tidigare konsoler, även Wii, var i princip döda på marknaden efter fem år. Switch toppar fortfarande försäljningen världen över, och spel som är åtta år gamla (som Wii U-spelet Mario Kart 8) fortsätter att sälja galet bra.

Sannolikt kommer det dröja till 2025 innan Switch ersätts av en ny konsol, givetvis är det beroende av hur försäljningen håller i sig. Om den tvärstannat, vilket det inte finns några tecken på i dagsläget, kan Nintendo välja att lansera uppföljaren lite tidigare. Annars får den som längtar efter ny Nintendo-hårdvara ge sig till tåls ett bra tag till.

(Visited 148 times, 1 visits today)