Välj en sida

Microsoft lägger ännu ett vinstbringande kvartal bakom sig. Trots att det mesta gick bakåt. Chipbristen innebar en minskning för PC med 13 procent, vilket i sin tur påverkade försäljningen av Windows under deras Q4, som var april-juni.

Även speldivisionen tog ett litet skutt bakåt. Intäkterna minskade med 7 procent och hårdvaruintäkterna för Xbox med 11 procent. Detta var väntat, och vi ser samma trend hos samtliga aktörer just nu. PlayStation, Nintendo och Xbox gick alla superstarkt under pandemin, så det vi ser nu är ett slags återgång till mer normala kvartal.

Med detta sagt var kvartalet det näst bästa Q4 för Xbox någonsin med intäkter på nästan 3,5 miljarder dollar. Det räkenskapsår som Xbox lägger bakom sig genom det senaste kvartalet var det bästa någonsin med intäkter på 16,2 miljarder dollar. Närmare 80 procent av intäkterna kommer från ”content and services”, det vill säga från spel, prenumerationstjänster och liknande. Microsoft har inte uppdaterat hur många prenumeranter Game Pass har, men uppger att tjänsten växer.

En produktserie som tog ett skutt uppåt var Surface, med en ökning på 10 procent trots att ingen ny produkt lanserades under kvartalet. Det är kul att se att Surface går bättre, det är en samling riktigt bra datorer och plattor som Microsoft har utvecklat (vi äger två Surface Laptop här hemma).

Microsoft som bolag, då? Inkomster på närmare 51 miljarder dollar. På ett kvartal.

(Visited 127 times, 1 visits today)