Välj en sida

Det är kvartsrapporttider. Microsoft meddelade nyligen att de hade ett riktigt bra Q4, och det bästa räkenskapsåret i Xbox historia. Nu har även Sony visat upp sina räkenskaper. Som vanligt är de lite mer öppna med siffror.

Sony uppger att de sålde 2,4 miljoner PS5-konsoler under det senaste kvartalet. Resultatet matchar vad PS5 presterade under samma kvartal 2021, men det ser just nu lite tufft ut att nå målet på 18 miljoner för hela räkenskapsåret. Totalt har Sony krängt 21,7 miljoner PS5-enheter till och med den 30 juni. Det är klart mindre än de 25,4 miljoner som PS4 nådde efter sju kvartal på marknaden. Naturligtvis beror detta på att Sony inte har lyckats möta efterfrågan och att PS5 fortsätter att vara svår att få tag i för många som vill ha en.

Försäljningen för PlayStation Business Unit sjönk något och rörelseresultatet rasade med hela 37 procent. Spelförsäljningen dök med 39 procent för Sonys egna studior. Det vi ser är förmodligen en post-covid-effekt. Under pandemins mest intensiva tid, med lockdowns och hemmaarbete, sköt försäljningen av spel i höjden för både Sony, Microsoft och Nintendo. Nu når vi mer normala nivåer igen.

Noteras kan att Sony har upphört att rapportera hur PS4 säljer. Det verkar alltså som att vi inte får någon mer uppdatering, vilket gör att PS4 officiellt stannar på 117 miljoner sålda enheter sedan lanseringen 2013. Detta gör den till den näst mest sålda PlayStation-konsolen någonsin efter kungen PS2. Switch väntas slå PS4 i år och tar därefter sikte på ”omöjliga” PS2.

I september släpps remaken av The Last of Us och i november dundrar God of War Ragnarök ut. Men det släpps även till PS4, så det krävs egentligen inte ens PS5 för att spela det. Frågan är hur mycket det kommer öka suget efter Sonys nyaste konsol när allt kommer omkring. Allt handlar fortfarande om att öka produktionen för att möta efterfrågan, något även Microsoft tampas med.

(Visited 76 times, 1 visits today)