Välj en sida

Ända sedan den allra första Xbox-konsolen har Microsoft legat i framkant när det kommer till handkontroller. Den gigantiska ”Duke” blev visserligen ett stående skämt, men den hade åtminstone en rumblefunktion som utklassade konkurrenternas. Sedan Controller S har Xbox-kontrollerna alltid varit mina favoriter.

Till Xbox 360 byggde Microsoft en av världens bästa handkontroller någonsin. Sedan dess har vi bara sett en smärre evolution av ett närmast perfekt koncept. Jag hade hoppats att Microsoft skulle våga lite mer när de släppte Xbox Series X/S, men den nya handkontrollen visade sig vara i det närmaste identisk med Xbox One-diton.

Genom DualSense till PlayStation 5 tog Sony emellertid ett jätteskutt framåt. Många skulle nog säga att de till och med klev förbi sin konkurrent när det kommer till ergonomi och funktionalitet. Jag är benägen att hålla med – DualSense är en förbaskat fin handkontroll och den har ett flertal funktioner som Xbox-kontrollen helt saknar.

Detta har gjort att Microsoft, lite oväntat, hamnat på efterkälken. Spel som släpps till både Xbox och PlayStation kan få funktioner till Sonys konsol tack vare den unika handkontrollen, vilket gör att många kan välja den versionen av spelet. Nu är visserligen vi som äger båda konsolerna kanske inte jättemånga, men jag vet själv att jag kommer titta noggrant på DualSense-implementeringen av varje enskilt spel innan jag väljer vilken konsol jag ska köpa spelet till.

Så, till själva nyheten: Xbox-handkontrollen verkar vara slut nästan överallt. Detta har fått vissa att börja spekulera i att Microsoft är på väg att lansera en ny handkontroll, kanske en med haptisk feedback och andra liknande funktioner som DualSense erbjuder.

Det är inte oproblematiskt att släppa en handkontroll med nya funktioner två år in i en konsols livscykel, det finns redan sisådär 15 miljoner Xbox Series X/S-konsoler där ute och säkert dubbelt så många sålda handkontroller, om inte mer. Elite-kontrollen i all ära, visst vore det kul om Xbox-teamet tog steget och släppte en uppdaterad handkontroll.

Självfallet kan bristen också ha med pandemin att göra, och kunder som har ställt frågan direkt till Microsoft har fått svaret att de har logistiska bekymmer. Men då borde vi rimligen se en liknande brist även för Sony, och någon sådan har inte noterats. Vi får helt enkelt vänta och se.

(Visited 62 times, 1 visits today)