Välj en sida

Mitt sista inköp på Discshop innan de slog igen i höstas var Oscarsvinnaren från 2020, Nomadland. Med Oscarsvinnare vet man aldrig. De kan vara allt ifrån pretentiöst skräp till rena mästerverk.

Nomadland hamnar väl någonstans däremellan. Det är en speciell film med ett dokumentärt anslag genom att de flesta av de medverkande spelar sig själva. Undantagen är huvudpersonen Frances McDormand och David Strathairn, som visserligen spelar en man som heter Dave.

De kallar sig nomader, de kringresande amerikaner som åker från plats till plats, hittar ströjobb och stannar ett tag innan de drar vidare. Inte av nödvändighet alla gånger. Det finns en rastlöshet över denna grupp, men dessa människor utstrålar också frihet. En frihet att inte tillhöra. Att sätta sina egna ramar för varje ny dag. Det är en ovanlig frihet i dag, och den är både lockande och lite skrämmande.

Nomadland är en fin film om utsatthet men också om rätten att få vara annorlunda och att inte passa in.

3/5

(Visited 46 times, 1 visits today)