Välj en sida

Precis som annan digital underhållning genomgår spelbranschen en omfattande förändring just nu. Spel på skiva är ett döende koncept, och snart kanske även själva spelkonsolen är ett minne blott.

Microsoft verkar onekligen ta steg i den riktningen. Ännu officiellt obekräftade uppgifter gör gällande att de arbetar på en dedikerat streamingenhet, en dongle att koppla till TV:n. Den går under namnet Keystone och ska alltså konkurrera mot andra monbaserade speltjänster. Men förmodligen mer än så.

Det är ingen hemlighet att Microsoft ligger långt fram när det gäller arkitekturen för molnbaserade tjänster, även direkta konkurrenter som Sony använder sig av deras expertis. Frågan är inte om molnbaserad gaming blir en stor grej utan när. Det handlar om att tekniken måste komma ikapp visionerna, vilket betyder bättre upplösning och mindre lagg innan det kan bli en massprodukt.

Min farhåga med denna utveckling är att inte bara spel på skiva utan också konsolbaserad gaming är på väg bort. Den bästa upplevelsen får vi fortfarande i soffan med en handkontroll i händerna och en konsol stående bredvid TV:n. Det går inte att komma ifrån. Jag vill inte tvingas till en sämre upplevelse genom streaming. Som ett alternativ är det välkommet, men som enda sätt att spela? Nej, tack.

Phil Spencer har hyllats för mycket, men han kan vara på väg att reducera Xbox till en app i mobilen. Det vore att kasta bort en 20 år lång historia av utveckling och framsteg.

(Visited 91 times, 1 visits today)