Välj en sida

Microsoft har lagt fram sin kvartalsrapport för kalenderårets första tre månader. Intäkterna uppgick till 49,4 miljarder dollar varav 16,7 miljarder var ren vinst. Det är bättre än samma period i fjol.

Även Xbox går bra. Intäkterna ökade till 3,74 miljarder dollar vilket gör det till ”the best non-holiday quarter ever”, som analytikern Daniel Ahmad formulerade saken. Detta är imponerande, särskilt under ett kvartal då det inte släppts någonting nytt och Xbox-exklusivt över huvud taget.

Försäljningen av Xbox-konsoler ökade också, även om Microsoft fortfarande envisas med att inte redovisa några siffror. Det strömmar dessutom till nya Game Pass-prenumeranter, men vi har inte fått någon färsk uppdatering av antalet.

Enligt högsta Microsoft-chefen Satya Nadella knaprar Xbox just nu marknadsandelar från konkurrenterna. Han hävdar att under det senaste kvartalet var Xbox Series X/S marknadsledande bland next gen-konsolerna i USA, Kanada, Storbritannien och Västeuropa. Det är en begränsad period och endast i vissa regioner, men ändå.

Detta beror sannolikt på tillgången till konsoler. Microsoft köpte som bekant chipförtur för att kunna producera fler än Sony. Suget efter PS5 är emellertid fortsatt stort.

Det går strålande för alla tre konsoltillverkarna just nu. Switch fortsätter att sälja bäst världen över, Xbox slår sina egna rekord och knaprar marknadsandelar från PlayStation och Sony säljer alla PS5-konsoler de kan tillverka. Detta betyder att spelbranschen växer så att det knakar och är positiva nyheter för oss alla.

(Visited 76 times, 1 visits today)